Opperbevelhebber: 'Militaire operatie loopt volgens plan'

RIAD, 19 jan. - Militair gesproken verloopt de geallieerde operatie tegen Irak volgens plan. Generaal Norman Schwarzkopf, de oppervelhebber van de strijdmacht, verklaarde gistermiddag op zijn eerste persconferentie, zesendertig uur na het begin van de operaties, dat de luchtacties zich “bijna precies voltrokken zoals was voorzien”.

Hij voegde eraan toe dat de Amerikaanse grondtroepen worden verplaatst om zich voor te bereiden op een toekomstige actie. Schwarzkopf weigerde overigens enige indicatie te geven van een tijdstip voor een dergelijke inzet. Op de vraag naar de noodzaak van het oprukken van grondtroepen zei hij: “Het is nog veel te vroeg om daarover te speculeren.” Sinds donderdagochtend vroeg de luchtacties begonnen zijn er tweeduizend missies uitgevoerd, waarvan tachtig procent het beoogde doel zou hebben getroffen.

De journalisten kregen enkele met infraroodcamera's opgenomen filmpjes te zien, waarop werd getoond hoe de luchtmacht de precisiebombardementen had uitgevoerd. Daarop was onder meer te zien hoe verscheidene gebouwen en bunkers in Bagdad werden vernietigd. Een van die gebouwen was de zetel van het hoofdkwartier van de Iraakse luchtmacht, een rechthoekig gebouw van tien verdiepingen. “Hier ziet u het gebouw van mijn Iraakse collega”, zo kondigde generaal Horner, bevelhebber van de geallieerde luchtmacht, glimlachend een van de filmpjes aan. Vervolgens was te zien hoe het gebouw na de inslag van een bom in een rook van zwarte wolken in elkaar stortte.

Volgens de gegevens van generaal Schwarzkopf waren tot gistermiddag zeven vliegtuigen verloren gegaan, waarvan een door een luchtdoelraket en de andere zes door luchtafweergeschut. Het betreft hier drie Amerikaanse toestellen, een Koeweits vliegtuig, twee Britse Tornado's en een Italiaanse Tornado. De bemanning van de toestellen staat nu als vermist te boek, maar Schwarzkopf zei over “tamelijk betrouwbare informatie te beschikken dat de Koeweitse piloot veilig in handen is van het Koeweitse verzet”.

De Iraakse raketten die op Israel zijn afgeschoten, hebben ertoe geleid dat de geallieerde strijdkrachten ijlings op zoek zijn gegaan naar de mobiele lanceerinstallaties voor de Scud, de raket van Sovjet-makelij. Volgens Schwarzkopf zijn gisteren drie mobiele installaties uitgeschakeld. “Gezien hun posities ging het om Scud-installaties die op Saoedi-Arabie gericht waren. Vijf andere installaties zijn al gelokaliseerd en die worden doelwit van volgende aanvallen”, aldus de Amerikaanse generaal. “Ik kan u verzekeren dat we ze onophoudelijk zullen aanvallen totdat het weer ons dat onmogelijk maakt of totdat we ze allemaal vernietigd hebben.” Hij erkende overigens dat het moeilijk was de mobiele installaties te vinden: “Zoals u weet is het vinden van vaste lanceerinstallaties een gemakkelijke zaak, maar is het vinden van een verplaatsbare lanceerinrichting net zo iets als het vinden van een speld in een hooiberg.”

De militairen toonden zich bijzonder tevreden over de uitschakeling van een in de richting van Saoedi-Arabie afgeschoten Scud-raket, die werd uitgeschakeld door een Patriot-raket. Het was de eerste keer dat de Patriot in een oorlogssituatie werd gebruikt. In totaal staan er in het Golfgebied zestig Patriot-systemen opgesteld, elk met een eigen radar waarmee vijftig doelen tegelijk in de gaten kunnen worden gehouden. Er kunnen telkens vijf Patriot-raketten tegelijk worden afgeschoten op doelen in de lucht.

Schwarzkopf herhaalde eerdere uitlatingen van de Amerikaanse minister van defensie, Cheney, die waarschuwde voor al te groot optimisme over een snelle overwinning op Irak. Piloten van de zogeheten 'Wild Weasels', vliegtuigen die voor de bommenwerpers uitvliegen om radarinstallaties onschadelijk te maken waarmee Iraakse SAM-luchtdoelraketten kunnen worden gericht, constateerden overigens dat de Irakezen inmiddels veel actiever waren geworden dan in het begin van de strijd. Volgens een Amerikaanse piloot waren er gisteren zo'n Iraakse jagers in de lucht. Generaal Schwarzkopf onthulde verder dat de marine drie Iraakse patrouilleboten zwaar had beschadigd of tot zinken had gebracht. (AFP, Reuter)