Nedlloyd en Hagen gaan om de tafel zitten

ROTTERDAM, 19 JAN. Het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd heeft besloten toch te onderhandelen met Marine Investments, de Luxemburgse beleggingsmaatschappij onder leiding van de Noor Torstein Hagen.

In een gisteren aan het eind van de middag uitgegeven verklaring zegt de raad van bestuur dat hij de top van Marine Investments heeft uitgenodigd om in de week van 28 januari “een toelichting te geven op haar plan ten aanzien van Nedlloyd”.

Begin deze week werd bekend dat Hagen, die zegt dat hij wordt gesteund door bijna de helft van de aandelen Nedlloyd, opnieuw pogingen onderneemt om het Rotterdamse concern te herstructureren. Drie jaar geleden probeerde hij Nedlloyd ook al tot wijziging van de strategie te bewegen.

Aanvankelijk ontkende Nedlloyd deze week dat gesproken wordt met Hagen, maar gisteren maakte het concern bekend dat al afgelopen maandag een “informeel contact” heeft plaats gehad met Hagen. Dat ging over een concept brief van Marine Investments. Afgesproken zou zijn dat Hagen een aangepaste brief zou schrijven aan Nedlloyd. Volgens Nedlloyd werd die brief pas woensdag ontvangen, maar was Hagen toen al naar buiten getreden, in weerwil van afspraken die gemaakt zouden zijn.

Marine Investments zegt een belang van 18 procent in Nedlloyd te hebben. Indirect komt daar nog het belang bij van 5 procent in Nedlloyd van het Ierse veerpont-bedrijf DNO. Marine Investments heeft ongeveer 48 procent van het stemrecht in DNO.

Hagen wil dat Nedlloyd zich gaat concentreren op twee kernactiviteiten: 'lijnschepen' en 'transport over land'. Nedlloyd kampt met tegenslagen: de beloofde winstherstel is de afgelopen jaren uitgebleven. Op de beurs wordt verwacht dat het concern over 1990 verliezen zal moeten melden.