Nederland verkoopt deel strategische olievoorraad

ROTTERDAM, 19 jan. - Uit de Nederlandse strategische olievoorraad die op last van de regering wordt bewaard voor noodgevallen, wordt in een keer 90.000 ton verkocht. Nederland levert daarmee zijn bijdrage aan het noodplan van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs.

Behalve het aanspreken van de strategische vooraad komt er een publiciteitscampagne om 1, 5 procent op het gebruik van motorbrandstoffen te besparen. Met behulp van een tv-spot, dagbladadvertenties en 1, 2 miljoen folders die bij de benzinestations worden uitgedeeld, wordt automoblisten gevraagd minder en minder hard te rijden. Ook van het vrachtverkeer wordt een bezuiniging in het gebruik van brandstoffen verwacht.

Ierland is vandaag als eerste IEA-land met een besparingscampagne begonnen. In pagina-grote advertenties is automobilisten geadviseerd zich meer lopend en per fiets te verplaatsen, aan carpooling te doen en langzamer te rijden.

Vorige week besloot het IEA-bestuur waarin ook Nederland is vertegenwoordigd, tot een noodplan om in totaal twee miljoen vaten per dag uit de strategische olievoorraden te verkopen en een half miljoen vaten per dag te besparen.

Door de vraag naar olie te verlagen en een ruimer aanbod op de markt wil het IEA een signaal aan consumenten en marktpartijen geven dat er voldoende olie is om een oorlogssituatie waarbij de aanvoer eventueel tijdelijk minder zou zijn, door te komen. In totaal beschikken de lidstaten van het IEA (de Westerse industrielanden en Japan) strategische voorraden van een miljard vaten olie. Over een week komt het IEA-bestuur bijeen om te bezien of het noodprogramma nog aangescherpt moet worden.

Het Nederlandse aandeel van 90.000 ton ruwe olie in de verkoop komt overeen met 27 keer 25.000 vaten per dag ofwel vijf procent van het binnenlandse verbruik dat ongeveer 500.000 vaten per dag bedraagt.

Gisteren zijn de zeven grote oliemaatschappijen geinformeerd over een tenderprocedure waarmee de Stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieprodukten de strategische olie verkoopt. De maatschappijen kunnen de extra olie gebruiken voor verwerking in de raffinaderijen in Nederland, of ze doorverkopen.