Minister Dales roept burgemeesters op om te overleggen met moslims

DEN HAAG, 19 jan. - Minister Dales (binnenlandse zaken) heeft de burgemeesters gisteren in een brief opgeroepen contacten te leggen met de moslims in hun gemeente. Zij dringt er bij hen op aan attent te zijn op vandalisme bij moskeeen en andere islamitische gebouwen.

Dales deelde dit gistermiddag mee na afloop van een gesprek met vertegenwoordigers van vier islamitische koepelorganisaties en het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB). Het doel van het gesprek was volgens Dales “te bespreken hoe we kunnen voorkomen dat de situatie in de Golf een doorvertaling zou kunnen vinden in spanningen tussen de islamitische minderheid en autochtone Nederlanders”. “Wij zijn niet in oorlog met het volk van Irak en wij betreuren de burgerslachtoffers onder de islamitische bevolking”, aldus de minister.

Volgens Dales zijn er op dit moment geen aan Nederland gerichte dreigementen met terroristische aanslagen bekend. Daarom ziet zij op dit moment ook geen aanleiding om moskeeen extra te laten bewaken. De moslims in Nederland hebben nog geen last gehad van “ernstige incidenten”, aldus drs. M. Rabbae van het Nederlands Centrum Buitenlanders.

De vier koepelorganisaties die aan het gesprek deelnamen, waren de Marokkaanse Unie van Marokkaanse moslim-organisaties in Nederland, de Nederlandse federatie van Maghrebijnse islamitische organisaties, de Surinaamse World islamic mission en de Turkse islamitische culturele federatie. Zij hebben hun leden opgeroepen zich niet te laten provoceren door Nederlanders die door de oorlog in het Golfgebied een vijandige houding tegenover moslims aannemen. Een voorbeeld van zo'n provocatie was, volgens voorzitter R. Kasiem van World islamic movement, een ploeg van het NOS-journaal die donderdag de Tajba moskee in Amsterdam binnenging om de daar biddende moslims te vragen hoe zij tegenover Saddam Hussein staan.

“Wij willen niet in verband worden gebracht met de crisis in de Golf. We willen vreedzaam samenleven met christenen, joden, humanisten en alle andere Nederlanders”, zei O. Bahadir, vice-voorzitter van de Turkse islamitische culturele federatie.