Marinehospitaal klaar voor eerste gewonden in Golf

DUBAI, 19 jan. - Om tien uur vanmorgen (plaatselijke tijd) was het Nederlandse marinehospitaal in Jebel Ali op de Verenigde Arabische Emiraten gereed om de eerste gewonden op te vangen. Zowel vannacht als in de vroege zaterdagmorgen is de medische ploeg bezig geweest om alles zover klaar te krijgen.

Gisteravond rond half tien landde de C 130 Hercules van het Belgische leger, waarmee de marinemensen werden vervoerd, op de luchthaven van Dubai. Vrijwel tegelijkertijd kwam ook de Orion aan die het gezelschap langs het oorlogsgebied door Saoedi-Arabie had begeleid.

Op deze eerste dag bestond het werk voornamelijk uit het gereedmaken van de bedden, het aansluiten van de geavanceerde apparatuur waarmee twee operatiekamers tegelijk kunnen worden gebruikt. In het hospitaal staat ook beademingsapparatuur, in de eerste plaats voor de slachtoffers van brand of van een aanval met gas.

Luitenant ter zee arts-arts Remco Blom (30) uit Amsterdam die onder dokter Christiaanse belast is met de dagelijkse leiding over het hospitaal, zegt geen slachtoffers te verwachten op de Nederlandse schepen: daarvoor zijn ze volgens hem te ver van het oorlogsgebied. “Misschien krijgen we een taak als tweede opvang wanneer er of in Irak of in Koeweit veel slachtoffers vallen. Daar houd ik eerder rekening mee”.

De reis met een forse onderbreking in Kairo was volgens hem behoorlijk zwaar. “Vooral voor de piloten van het Hercules-vliegtuig. Het risico dat je per abuis wordt neergeschoten, is natuurlijk altijd aanwezig. Ze hebben zich vanaf Kairo eigenlijk constant moeten identificeren”, vertelt Blom.

Vanaf 2 januari staan hij en de andere 'vrijwillig aangewezen' collega's van de ploeg al klaar om te gaan. “Als het dan steeds maar wordt uitgesteld, de regering alsmaar geen beslissing neemt, dan raakt iedereen behoorlijk 'opgesard'. Uiteindelijk vertrekken we dan veel te laat en gebeurt precies wat iedereen kon voorspellen: een moeilijke reis die bovendien niet zonder risico was”.

Naast hem bestudeert Moniek Megers uit Hoorn een instructieboek voor bediening van de telefooncentrale. Zij is de komende weken doktersassistente in het noodziekenhuis. Zij zegt: “Nee, ik heb me niet vrijwillig gemeld voor deze klus, we zijn allemaal aangewezen. Maar dat zit er nu eenmaal in wanneer je voor de marine kiest. Als er dan zoiets gebeurt, kun je daar niet over zeuren. Het is natuurlijk niet leuk om naar een oorlogsgebied te gaan”.

Het Hercules-vliegtuig waarmee de Nederlandse marinemensen en hun bagage werden vervoerd heeft er meer dan drie dagen over gedaan om op de plaats van bestemming te komen. Woensdag vertrok het toestel van de militaire basis Soesterberg; in Kairo mocht het na een tussenlanding in Kairo niet weer opstijgen. In de buurt van het vliegtuig werd toen hotelruimte gehuurd zodat de groep kon bijkomen van de lange reis.

De onvrede onder de marinestaf over de wijze waarop zij met name vanuit Nederland wordt geinformeerd over de oorlogshandelingen is de laatste dagen groter geworden. Niet alleen de commandanten van de marineschepen klagen over een volstrekt gebrek aan informatie. Een zegsman in Dubai gaf ons gisteren kort maar krachtig dit commentaar: “Onze bron is voornamelijk CNN, daar moeten we het van hebben. Dat zegt wel iets, nietwaar?”

    • Harm van den Berg