Lubbers: inzet Patriots in Israel niet uitsluiten

DEN HAAG, 19 jan. - Premier Lubbers sluit niet uit dat Nederlandse Patriot-eenheden ook in Israel of Saoedi-Arabie worden ingezet. Hij zei dat gisteravond tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Een woordvoerder van het ministerie van defensie in Den Haag zei in een reactie op de woorden van de premier dat het sturen van Patriot-eenheden naar Israel of Saoedi-Arabie nu “niet aan de orde” is.

Als de oorlog verder escaleert, zijn verzoeken om inzet van meer Nederlandse Patriot-eenheden denkbaar. In Nederland zijn er nu nog drie; twee eenheden met in totaal tachtig Patriot-raketten zijn sinds donderdag in opbouw en deels al operationeel in het zuidoosten van Turkije. Zij moeten het land beschermen tegen eventuele Iraakse luchtaanvallen.

Het is onwaarschijnlijk dat de Patriot-eenheden uit Turkije naar Israel worden overgeplaatst, omdat ze op verzoek van de NAVO in Turkije zijn gestationeerd en hun betekenis daar sterk is toegenomen nu Amerikaanse vliegtuigen ook vanaf Turks grondgebied aanvallen op Irak ondernemen.

De Patriot, een luchtdoel-raketsysteem, is speciaal bestemd voor het vernietigen van hoog en snel vliegende straaljagers en ballistische raketten, zoals de op Israel afgevuurde Iraakse Scud-raketten.

Lubbers heeft de Israelische regering opgeroepen na de eerste aanval met Scud-raketten door Irak niet tot een tegenaanval op dat land over te gaan.

Pag. 5: De 'mythe' van het Nederlandse pacifisme