Lijnvluchten taboe voor postkoeriers

ROTTERDAM, 19 jan. - Koeriers mogen geen gebruik meer maken van lijnvluchten om hun postdiensten uit te voeren. Dit hebben de internationale luchtvaartmaatschappijen gisteren besloten. De luchtvaartmaatschappijen verklaren hun weigering uit de dreiging van Irak met terroristische aanslagen.

De Nederlandse Vereniging van Koeriers- en Expresbedrijven (NVIK) betreurt het besluit. De vereniging deelt de zorg van de vliegmaatschappijen, maar is teleurgesteld dat “on-board couriers” als een risicofactor worden aangemerkt. De luchtvaartmaatschappijen zijn bang voor mogelijke bompakketten.

Koeriers- en expresbedrijven vervoeren vrijwel uitsluitend zendingen voor vaste relaties, van wie de achtergronden bekend zijn, zegt de NVIK. De organisatie probeert de kwestie zo snel mogelijk met de luchtvaartmaatschappijen te bespreken.

Door de Nederlandse Vereniging van Luchtvrachtexpediteurs (NVVL) is aan alle georganiseerde luchtvrachtexpediteurs in ons land met klem geadviseerd in het kader van de veiligheid met onmiddellijke ingang uitsluitend nog zendingen te accepteren van bij de leden bekende verladers. De NVVL heeft besloten zich volledig te stellen achter alle veiligheidsmaatregelen die luchtvaartmaatschappijen en afhandelingsbedrijven hebben afgekondigd.

Ook de Air Transport Association of The Netherlands (ATAN) zegt alle extra veiligheidsmaatregelen ten volle te steunen, die ten gevolge van de Golfoorlog door de internationale luchtvaart worden getroffen.