Koersen aandelen stijgen verder, olie weer goedkoper

ROTTERDAM, 19 jan. - De financiele wereld wist het optimisme dat de markten donderdag overheerste, gisteren slechts in mindere mate vast te houden. Hoewel de aandelenkoersen bleven stijgen en de olieprijzen opnieuw verder zakten, was er een grotere terughoudendheid in de handel, die nerveus reageerde op het nieuws uit de Golf.

Vooral de raketaanvallen op Israel en Amerikaanse uitspraken dat de oorlog nog geruime tijd in beslag zal nemen, temperden de euforie op de financiele markten.

Op de beurs in New York stegen de koersen verder in een drukke, onrustige handel. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen steeg ruim 23 punten en sloot de week af op het niveau van 2.646, 79. De beurs was er niet meer zo zeker van dat de Golfoorlog van korte duur zal zijn. Ook de bedrijfsresultaten gaven weinig aanleiding tot optimisme. Het Amerikaanse koersgemiddelde bleef lange tijd dicht bij het vorige slotniveau, maar ging onder invloed van de dalende olieprijzen uiteindelijk toch omhoog.

Ook de Europese beurzen kwamen gisteren weer met beide benen op de grond. De koersen in Londen waren aanvankelijk duidelijk lager onder invloed van vrees voor Israelische vergeldingsmaatregelen tegen Irak. De Financial Times-index van honderd aandelen sloot uiteindelijk slechts 1, 9 punt lager op 2.102, 7. In Frankfurt daalde de DAX-index als gevolg van winstnemingen met 1, 2 procent na een scherpe stijging van 7, 2 procent op donderdag.

In Amsterdam bleven de koersen gemiddeld op vrijwel hetzelfde niveau hangen na de stijging met vijf tot zes procent donderdag. Niettemin kon een groot aantal koersen van hoofdfondsen nog een fractie stijgen. Koninklijke Olie moest onder invloed van de dalende olieprijs fl. 0, 30 terug naar fl. 127, 60.

Op de valutamarkt in New York zakte de dollarkoers gisteren verder weg. Tegen het slot van de handel werd fl. 1, 6885 genoteerd tegen een slotkoers van fl. 1, 7040 in Amsterdam.

De oliemarkt is van mening dat er de komende tijd meer dan voldoende olie voorhanden is, zeker na het besluit van het Internationale Energie Bureau om de nationale voorraden aan te spreken. De prijs voor levering in februari van West Texas Intermediate (WTI), de meest verhandelde oliesoort op de termijnmarkt van New York, sloot gisteren dan ook met een verlies van 2, 64 dollar op 18, 80 dollar per vat. In Londen moest de notering van Brent-olie voor levering in maart een daling van 1, 40 dollar incasseren tot 18, 30 dollar per vat.

Pag. 19: Weekoverzicht beurzen