Khalifman gebrand op zege Hoogovenstoernooi

WIJK AAN ZEE, 19 jan. - De eerste ronde van het 53ste Hoogovens-schaaktoernooi kende gisteren een matige start voor de twee Nederlandse deelnemers. De 'vechtremise' van Jeroen Piket tegen Khalifman kon moeilijk teleurstellend genoemd worden, maar John van der Wiel beleefde weinig plezier aan een openingsexperiment tegen de 19-jarige Michael Adams uit Engeland.

Alexander Khalifman die zijn 25ste verjaardag vierde, geldt als een van de grote nieuwe Russische beloftes. Het afgelopen jaar boekte hij het ene uitstekende toernooiresultaat na het andere en op de wereldranglijst is hij inmiddels opgerukt naar de gedeelde tiende plaats. In Wijk aan Zee is hij erop gebrand om zijn favorietenrol waar te maken en toen Piket even aarzelde trok hij voortvarend ten aanval. Vanaf dat moment verdedigde de Nederlander zich echter uitstekend en bereikte zelfs een licht voordeel, maar na vier uur spelen werd de vrede getekend.

Van der Wiel had zich voorgenomen om voortvarend van start te gaan. De laatste jaren is zijn spel zo solide geworden dat hij zelden een partij verliest, maar ook het winnen is er niet gemakkelijker op geworden. Om een zo scherp mogelijke strijd te krijgen week hij af van zijn gebruikelijke openingskeus en koos een minder gangbare variant die weliswaar enigszins dubieus oogt maar in de praktijk zwart tot nu toe goede kansen heeft geboden. Een van zijn overwegingen daarbij was dat zijn tegenstander niet als een groot theoriekenner bekend staat.

Van der Wiel trof het niet. Adams bleek uitgerekend deze variant al eens goed bekeken te hebben en vond probleemloos het beste plan. Terwijl zijn bedenktijd slonk zag Van der Wiel zijn zorgen steeds groter worden en nadat hij verzuimd had een laatste kans op tegenspel te benutten werd hij eenvoudig weg getikt.

John Nunn, de winnaar van vorig jaar, deed niet voor zijn landgenoot onder en liet ook een vlotte overwinning aantekenen. Nunn gaat er prat op dat hij nog nooit een toernooi gespeeld heeft waarin hij geen partij won. Twee jaar geleden moest hij in een loodzwaar Worldcup-toernooi tot de dertiende ronde wachten op zijn eerste volle punt. Die spanning hoopt hij nooit meer mee te maken. In Wijk aan Zee haalde hij na zijn eerste partij dan ook opgelucht adem.