Israelische minister: “We zullen reageren”

TEL AVIV, 19 jan. - Israel zal regaeren op de Iraakse raketaanvallen. Dat heeft de Israelische minister van defensie, Moshe Ahrens, gisteren gezegd in een vraaggesprek met de televisie.

Ahrens maakte zijn opmerking nog voordat gisteravond de sirenes in Israel weer loeiden wegens verwachte nieuwe Iraakse raketaanvallen. “We zullen reageren”. wn “We zullen doen wat we moeten doen”, zei de bewindsman met een zeer strakke gelaatsuitdrukking.

De situatie die in de nacht van donderdag op vrijdag was ontstaan na de eerste Iraakse raketaanvallen omschreef hij als “zeer ernstig”.

Ahrens merkte echter ook op dat de Verenigde Staten zich sinds gisteren grote inspanningen getroosten om nieuwe Iraakse raketaanvallen op Israel te voorkomen. Vanmorgen sloegen echter weer nieuwe Iraakse projectielen in Israel in.

Volgens een goed bij Amerikaanse veiligheidskringen ingevoerde Israelische televisie-commentator speelt de Amerikaanse luchtmacht nu kat en muis met de mobiele Iraakse raketinstallaties in de woestijn in West-Irak. Amerikaanse vliegtuigen liggen volgens zijn beschrijving in “hinderlagen” en wachten totdat de Irakezen hun mobiele lanceerinstallaties uit de bunkers en andere camouflage-plaatsen halen om de Scud-raketten gereed te maken voor een lancering tegen Israelische doelen.

De Amerikanen hebben wegens hun grote angst voor Israelisch ingrijpen het zwaartepunt van de oorlogsinspanning sedert gisteren gelegd op het vernietigen van de mobiele Iraakse lanceerinrichtingen. Volgens de Israelische televisie zijn daarbij onder andere ook B-52 bommenwerpers ingezet die bunkers waar deze raketten staan opgeslagen met zware bombardementen proberen te vernietigen.

Uit de informatie van de Israelische televisie van gisteravond valt op te maken dat de grote Amerikaanse luchtactiviteit boven West-Irak in het bijzonder Israel kostbare waarschuwingstijd geeft.

Andere Israelische commentatoren suggereerden dat deze Amerikaanse tactiek het voor Israel buitengewoon moeilijk maakt achter de rug van de VS om op eigen gezag het Iraakse luchtruim binnen te dringen. Wegens de grote Amerikaanse vliegtuigdichtheid boven West-Irak zou Israel dit met de VS moeten coordineren om ongelukken te voorkomen.