Irak schiet opnieuw raketten op Israel af; Succes acties in Irak geringer dan gedacht

TEL AVIV, 19 jan. - Enkele minuten voor half zeven Nederlandse tijd zijn vanochtend in het centrum van Tel Aviv ten minste drie Iraakse Scud-raketten ingeslagen.

Dat gebeurde nadat nauwelijks drie minuten eerder de sirenes waren gaan loeien en de burgers van Israel door de radio waren opgeroepen met spoed naar de hermetisch tegen gifgas afgesloten veiligheidskamers te gaan. Over schade en of slachtoffers werd niets bekend, maar het centrum van Tel Aviv is dicht bevolkt en de kans op slachtoffers is groot. Voor de raketinslagen was er vannacht driemaal loos alarm geweest.

Een half uur na de ontploffingen in Tel Aviv werd het alarm opgeheven en kregen de burgers opdracht de gasmaskers weer af te doen. Dat is een aanwijzing dat er vanmorgen in Tel Aviv geen raketten met chemische lading zijn gevallen. Gisteren vroeg in de ochtend schoot Irak ook raketten met een conventionele lading op Israel af. Daarbij vielen ongeveer 15 gewonden; wel zijn enkele mensen in hun gasmaskers gestikt.

Na de ernstige waarschuwingen van gisteren door minister van defensie Moshe Arens dat Israel geen nieuwe Iraakse raketaanval zal tolereren, is de kans groot dat Israel nu tegen de Iraakse raketinstallaties in West-Irak zal optreden. Ondanks de ernst van de situatie en de grote Israelische gevoeligheid voor Iraakse raketaanvallen is het wel waarschijnlijk dat Jeruzalem alvorens tot actie over te gaan eerst Washington zal raadplegen. Tot zover onze correspondent. President Bush is onmiddellijk na de aanval gewekt om van het nieuws op de hoogte te worden gesteld, zo heeft het Witte Huis meegedeeld.

Diverse regeringen hadden er gisteren bij Jeruzalem op aangedrongen geen tegenactie te ondernemen, uit angst voor het uiteenvallen van de Amerikaans-Arabische coalitie. Maar Egypte heeft gisteren opnieuw laten weten geen bezwaar te hebben tegen een Israelische vergeldingsactie na een Iraakse aanval. Syrie op zijn beurt, dat net als Egypte duizenden militairen naar Saoedi-Arabie heeft gestuurd, heeft gisteren meegedeeld dat het alleen zijn positie zal heroverwegen als Israel de eerste slag zou toebrengen.

Eerder op de dag was opnieuw een golf geallieerde vliegtuigen van hun bases in het Golfgebied vertrokken voor nieuwe bombardementen op doelen in Koeweit en Irak, waaronder mobiele lanceerinrichtingen voor Scud-raketten. Ook werden opnieuw Tomahawk-kruisraketten van Amerikaanse slagschepen in de Golf afgevuurd.

Steeds meer blijkt dat als gevolg van slechte weersomstandigheden bij de eerste acties veel minder succes is geboekt dan werd gesuggereerd. Veel geallieerde vliegtuigen zijn onverrichterzake teruggekeerd wegens de zware bewolking. Functionarissen van het Amerikaanse ministerie van defensie lieten gisteren doorschemeren dat misschien bijna de hele Iraakse luchtmacht nog intact is. Van Sovjet-zijde werd gemeld dat ook de helft van de Iraakse luchtverdediging nog functioneert.

Gisteren werden 40 Amerikaanse F A-18 Hornet gevechtsvliegtuigen van vliegdekschepen gelanceerd om tank-eenheden van de Iraakse Republikeinse Garde, een elite-macht, ten noordwesten van Koeweit te bombarderen. Maar ze keerden terug met hun lading fragmentatiebommen omdat het zicht te slecht was, aldus een van de piloten.

Het was het eerste bevestigde bericht van een (poging tot) aanval op Iraakse grondtroepen. Berichten over aanvallen door B 52 bommenwerpers op de Republikeinse Garde zijn tot dusverre niet bevestigd. (Reuter, AP, AFP)

Pag. 9: Hoofdartikel