Esten blokkeren parlementsgebouw in de hoofdstad

TALLINN, 19 jan. - Veiligheidstroepen in Estland hebben gisteren barricades van granieten stenen opgericht voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Tallinn. “Het script is hetzelfde als in Letland en Litouwen en we moeten klaar zijn om hetzelfde te doen wat zij deden”, aldus Sergei Tsjernov, de woordvoerder van premier Edgar Savisaar.

De operatie lijkt te zijn ingegeven door de sterk toegenomen spanninngen in de twee andere Baltische staten, waar dertien mensen om het leven kwamen, toen Sovjet-militairen, gesteund door tanks, het televisiestation in de Litouwse hoofdstad Vilnius bezetten. Tsjernov zei dat er nog geen aanwijzingen waren dat Sovjet-militairen een poging zouden willen doen om het parlementsgebouw in Tallinn te bezetten, maar hij zei zich niettemin zorgen te maken dat Moskou van de oorlog in de Golf gebruik zou kunnen maken om de seperatistische leiders in de drie Baltische republieken aan de kant te zetten. Rein Veidemann, lid van het presidium van het parlement, verklaarde: “Er wordt een psychologische terreur georganiseerd in Estland, zodat een situatie geprovoceerd kan worden die leidt tot een presidentieel bestuur. Dat gebeurde al in Litouwen en Letland. Dit is hetzelfde scenario. Onze doel is een gesprek te krijgen met president Gorbatsjov.” Veidemann sprak de hoop uit dat de Estlandse president Arnold Ruutel op korte termijn een ontmoeting met de Sovjet-president te hebben.

In het parlementsgebouw van Estland zijn twee afgevaardigden, Sergej Petinov en Vladimir Lebedev, al twee dagen met een hongerstaking bezig om te protesteren tegen de oneerlijke behandeling die de Russische minderheid in Estland zou krijgen. Ze eisen dat het parlement een reeks eisen bespreekt en dat de regering aftreedt. Deze eisen werd eerder deze week kracht bijgezet door een menigte van ongeveer 15.000 leden van de Russische minderheid.

De Verenigde Staten hebben de Sovjet-Unie er gisteren van beschuldigd de situatie in de Baltische situatie bewust te willen verslechteren door eenzijdige verslaggeving in de officiele media. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei van oordeel te zijn dat de wijze van berichtgeving door de Sovjet-televisie en door het persbureau Tass over de Baltische kwestie “het Sovjet-volk een slechte dienst heeft bewezen”. President Bush drong gisteren in een telefoongesprek met zijn Sovjet-ecollega Gorbatsjov aan op een vreedzame oplossing van de Baltische problemen.

De Poolse president, Lech Walesa, verklaarde zich bereid om Litouwen te helpen, maar hij vond dat hulp wel op een voorzichtige manier zou moeten worden gegeven, aangezien de eenheid van de Sovjet-Unie in het geding is.