Egypte: geen bezwaar tegen aanval Israel

KAIRO, 19 jan. - De Egyptische regering heeft geen bezwaar tegen een Isrealische repressaille-actie als Irak opnieuw Scud-raketten op Israel afvuurt. Dat hebben Egyptische diplomaten reeds gisteren te kennen gegeven.

“Wij zijn hecht verbonden met de coalitie en Saddams provocaties kunnen daaraan niets veranderen”, had een Egyptische journalist van hogerhand vernomen.

President Hafez al-Assad van Syrie en koning Fahd van Saoedi-Arabie nemen hetzelfde standpunt in, zei men hier met grote stelligheid, hoewel zij niet hardop zullen zeggen.

Egypte, Syrie en Saoedi-Arabie zijn ervan overtuigd dat president Saddam Hussein in de komende dagen alles op alles zal zetten om met voortgezette aanvallen op Israel de Arabische anti-Saddam-coalitie in verlegenheid te brengen. “Dat is nog zijn enig overgebleven optie.” Maar zij zijn vast van plan op hun politiek-strategisch bondgenootschap met het Westen, waarin hun belangen zijn ondergebracht, ten koste van alles de voorrang te geven. De uitschaking van Saddams militaire macht is voor hen prioriteti nummer 1 geworden.

Op de vraag wie een grotere vijand was - Irak of Israel - gaven Egyptische bronnen het antwoord dat Irak op dit moment vijand nummer 1 is. “Irak is nu het grootste gevaar, met Israel rekenen wij later wel af.”

Generaal Salah Halabi, de opperbevelhebber van de Egyptische strijdmacht in Saoedi-Arabie heeft bekendgemaakt dat zijn troepen zich voorbereiden om een dezer dagen Koeweit te bevrijden.

Hier in Kairo beklemtonen functionarissen dat Egypte, na de Verenigde Staten, de grootste strijdmacht naar het strijdtoneel heeft gebracht. Ze wijzen erop dat Egypte hierdoor na de oorlog een vinger in de politieke pap zal hebben.

    • Michael Stein