Bush: VS zoeken naar Scuds in Irak

WASHINGTON, 19 jan. - De Verenigde Staten en hun bondgenoten zijn begonnen aan een zoekactie naar mobiele lanceerinstallaties voor Scud-raketten in Irak.

Dat heeft president Bush gistermiddag tijdens een persconferentie in het Witte Huis gezegd.

Gisterochtend en vanmorgen werd Israel getroffen door uit Irak gelanceerde Scud-raketten. Bush heeft premier Shamir telefonisch gecomplimenteerd met zijn terughoudende reactie op de eerste aanval. Het Witte Huis wil dat Israel zich niet in de oorlog mengt door een vergeldingsactie omdat die de Arabische deelname aan de coalitie tegen Irak zou bemoeilijken.

Zegslieden in het Witte Huis verwachtten gisteren dat Israel in eerste instantie geen vergeldingsactie zou ondernemen. Bij een nieuwe Iraakse raketaanval - zoals nu is gebeurd - zou Israel wel een vergeldingsacite ondernemen, zo was de verwachting.

De bezorgdheid over mogelijke verdere Scud-aanvallen op Israel was groot, maar de verwachting in Washington is dat zelfs Syrie niet gauw uit de coalitie zal stappen bij een Israelische vergeldingsactie. “Ik denk dat iedereen beseft wat Saddam Hussein probeerde te doen om de koers van de oorlog te veranderen en de coalitie te verzwakken”, zei president Bush gisteren. “En hij zal daarin falen. (... ) Deze man gaat geen overwinning behalen door terroristische aanvallen te plegen tegen een land dat geen deelnemer is en ik heb het over Israel”, vervolgde hij.

Volgens Bush bevat de aanval een boodschap voor de Arabische bondgenoten in de coalitie. “We zien weer eens dat geen buur van Irak veilig is.” Bush zei dat de Amerikaanse luchtaanvallen zich niet richten op Saddam persoonlijk. “We mikken niet op een specifieke persoon.”

Hij waarschuwde tegen euforie over het verloop van de oorlog. “Er zullen verliezen zijn. Er zullen hindernissen komen onderweg. En oorlog is nooit goedkoop of gemakkelijk”, zei hij.

Hij voorzag na de oorlog een meer “verzoeningsgezind” element in de coalitie tegen Irak. “We willen helpers zijn”, zei hij. Hij toonde begrip voor de moeilijke positie van koning Hussein van Jordanie. “Ik schrijf Jordanie nog niet af.”

Bush sprak gisteren drie kwartier aan de telefoon met president Gorbatsjov. Volgens zijn woordvoerder zijn de plannen voor een topconferentie met Gorbatsjov in Moskou op 12 en 13 februari niet gewijzigd.

Pag. 3: .

VS bestoken luchtmacht van Irak

Bush heeft zich gistermiddag over het verdere verloop van de oorlog in de volledig van de buitenwereld geisoleerde 'tank' van het Pentagon laten voorlichten. Daarna vertrok hij naar het presidentiele buitenverblijf in Camp David waar hij tot maandag blijft. Hij zag er vermoeid uit.

In het Pentagon zei luitenant generaal Thomas Kelly, directeur voor operaties van de gezamenlijke staven, tijdens een persconferentie dat er acht Iraakse vliegtuigen zijn neergeschoten in luchtgevechten. Er zijn er ook een aantal op de grond gebombardeerd. Er zouden in Irak voor ieder vliegtuig drie bunkers ter beschikking staan, zodat niet zeker is hoeveel van de 700 Iraakse vliegtuigen er zijn vernield. De bombardementen richten zich dus vooral op de vliegvelden zodat de vliegtuigen niet kunnen opstijgen. Ook de elitetroepen van Irak, de Republikeinse Garde, werden voortdurend bestookt met bombardementen, aldus Kelly, die zei dat Saddam nog steeds het bevel voerde over zijn troepen. Er zijn 196 kruisraketten gelanceerd tegen Iraakse doelwitten. Het aantal Amerikaanse manschappen in het Golfgebied staat nu op 450.000.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren in navolging van de Senaat een resolutie aangenomen om de troepen en de president in zijn hoedanigheid van opperbevelhebber van die troepen te steunen. De symbolische resolutie haalde het met 399 stemmen voor en 6 stemmen tegen. “We gaan nu eensgezind verder”, zei de leider van de Democratische meerderheid, Afgevaardigde Richard Gephardt, die vorige week een machtiging tot oorlog aan de president wilde onthouden.

Sommige Republikeinen beschuldigden de Democraten ervan dat ze zich tegen kritiek op hun aanvankelijke oppositie tegen de oorlog wilden indekken door deze resolutie aan te nemen. Volgens een recente peiling is de populariteit van president Bush in tien dagen aanmerkelijk gestegen. In plaats van 57 procent kan hij nu op bijval rekenen bij 87 procent van de Amerikanen. Dit is een bekend verschijnsel aan het begin van een oorlog. De toespraak waarin hij de aanval op Irak aankondigde, is de best bekeken presidentiele toespraak geweest in de geschiedenis van de Amerikaanse televisie.

    • Maarten Huygen