Britse inflatie verder gedaald

LONDEN, 19 JAN. De Britse inflatie is voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald en bedroeg in december 9, 3 procent. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Britse bureau voor statistiek. Het bestrijden van inflatie heeft de hoogste prioriteit van de regering.

De Britse inflatie bereikte in de maand september een hoogtepunt van 10, 9 procent op jaarbasis. In oktober bleef het percentage ongewijzigd waarna in november een daling intrad naar 9, 7 procent. Het is voor het eerst sinds juli 1986 dat de prijzen in Groot-Brittannie in twee achtereenvolgende maanden dalen.

De Britse centrale bank verlaagde in oktober de officiele rente van 15 naar 14 procent in combinatie van een toetreding van het Britse pond tot het Europese Monetaire Systeem (EMS), het stelsel van nagenoeg vaste wisselkoersen. Dat maakte geld goedkoper zodat waarnemers bang waren dat de inflatie verder zou stijgen. Maar de recessie waarin de Britse economie is beland, had een drukkend effect. In december steeg het aantal werklozen met 80.400 naar 1, 84 miljoen, de snelste stijging in tien jaar. Op het moment is 6, 5 procent van de beroepsbevolking werkloos.

“Het zijn duidelijk aanwijzingen dat de recessie aanhoudt en de infatie daalt” reageerde een bankier.(Reuter)