Beurs reageert grillig op ontwikkeling Golfoorlog

AMSTERDAM, 19 JAN. Gelatenheid, euforie en gespannen afwachten wisselden elkaar deze week in hoog tempo af op de beursvloer van Amsterdam. Het geallieerde Golf-offensief zorgde voor een grillig koersverloop.

De oplopende spanning zorgde aan het begin van de week voor een zeer afwachtende beurs waar de koersen zo'n twee procent daalden. Ondanks alle voorspellingen van het tegendeel vlogen de koersen na de luchtaanval op Irak met vijf tot zes procent omhoog. Zo snel als het optimisme opkwam, was het echter ook weer verdwenen. De Iraakse raketaanvallen op Israel en ook de Amerikaanse waarschuwingen dat de oorlog toch nog wel enige tijd in beslag zal nemen, deed de koersen gisteren slechts marginaal stijgen.

De koerstijgingen werden donderdag versterkt door de optiebeurs en financiele termijnmarkt, doordat de professionele handel zijn short-posities afdekte met aankopen van de onderliggende aandelen in verband met het aflopen van termijn- en optiecontracten gisteren. Opmerkelijk daarbij is het toegenomen belang van de financiele termijnmarkt Amsterdam (FTA), die een steeds vastere plaats heeft ingenomen. Dat was bijvoorbeeld duidelijk te merken toen donderdagochtend de FTA een half uur kwam stil te liggen in verband met de sterke stijging van de stemmingsindex en de handel op de effectenbeurs onmiddellijk kalmeerde.

Sommige koersen wisten donderdag spectaculaire winsten te boeken. Het waren vooral de fondsen die de afgelopen maanden om een of andere reden geplaagd werden door slecht nieuws, die het meesten wonnen. Zo steeg Philips 8 procent in waarde tot fl. 21, 40 en wist Hoogovens 8, 4 procent te stijgen tot fl. 42, 50. Opmerkelijk was ook de grote vraag naar DSM die gedurende de gehele dag door de markt speelde. Het fonds steeg van fl. 88, 20 tot fl. 92, 90.

Te midden van het beursrumoer wist in ieder geval een koper het hoofd koel te houden. Iemand kocht in de euforie van afgelopen donderdag een slordige 770.000 aandelen Nationale-Nederlanden, kreeg de smaak te pakken, en schafte zich gisteren nog eens 1, 2 miljoen aandelen aan. Onduidelijk was het of het hier dezelfde koper betrof die vorige week via Swiss Bank grote pakketten Nationale uit de markt nam. Duidelijk was wel dat het een aardig ruggesteuntje is voor Nationale-Nederlanden. De koers steeg in twee dagen tijd maar liefst 12 procent tot fl. 55, 50. Het wachten is op het prospectus van de voorgenomen fusie met NMB-Postbank.

Bij alle oorlogsdrukte zou men bijna vergeten dat er de week op de beurs begon met de bekendmaking van de overneming van het hoekmansbedrijf Arends en co door collega Van Der Moolen. De overneming maakt Van Der Moolen in een klap tot veruit het grootste hoekmansbedrijf op de beurs. De twee hoekmansbedrijven sluiten mooi op elkaar aan, omdat ze ieder handelen in pakketten aandelen die elkaar niet overlappen.

Directievoorzitter Hans Kroon van de nieuwe hoekman-gigant toonde zich zeer tevreden met de overneming, dat ondermeer Koninklijke Olie toevoegt aan aandelen-portefeuille. Kroon, die Van Der Moolen vooral “een puur hoekmansbedrijf” wil houden zonder al te veel neven-activiteiten, verwacht

de overneming aanleiding zal zijn voor verdere concentratie op de beursvloer. Uiteindelijk, zo verwacht hij, zal het aantal hoekmannen, nu een kleine dertig, inkrimpen tot een stuk of tien.

    • Steven Adolf