Amerikaanse militairen proefkonijnen

ROTTERDAM, 19 jan. - De Amerikaanse militairen in het Golf-gebied krijgen bij ziekte geneesmiddelen en vaccins die nog niet voor gebruik zijn toegelaten. Het gaat daarbij onder meer om genetisch gemanipuleerde anti-lichamen en entstoffen tegen botulisme.

Dit blijkt uit een brief van de Amerikaanse staatssecretaris Enrique Mendez van Defensie, die belast is met de gezondheidszorg voor militairen, zo meldt het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Amerikaanse soldaten hebben volgens Mendez dergelijke medicijnen nodig bij natuurlijke infecties, maar ook als ze worden bestookt met chemische en biologische wapens. “Zowel voor preventie als therapie hebben we middelen nodig die nu nog de status hebben van 'medicijn in onderzoek' bij de FDA (het Amerikaanse registratie-college)”, schrijft Mendez.

In oorlogssituaties kan de FDA afzien van de gebruikelijke eis dat patienten eerst schriftelijk instemmen met het gebruik van experimentele middelen. Mendez wijst erop, dat een dergelijke procedure niet veel zin heeft bij soldaten op het slagveld.

Het Pentagon heeft tot nu toe geweigerd bekend te maken om welke middelen het precies gaat, uit vrees dat de Iraakse overheid haar voordeel doet met die informatie. “Maar het betreft bepaald geen exotische produkten, “ zo voegde Mendez toe. De bedoelde middelen zijn wel onderzocht op veiligheidsaspecten, maar de effectiviteit is volstrekt onbewezen, zo staat in New Scientist.

Het biotechnologische bedrijf Xoma Incorporated in Californie heeft het blad wel laten weten dat Defensie erg veel belangstelling heeft getoond voor hun produkt E5. Dat is een via DNA-recombinant technologie geproduceerde antistof, die giffen - zogeheten endotoxinen - onschadelijk maken, die door bacterien worden aangemaakt. Deze bacterien komen gewoon voor in het menselijk maag- darmstelsel, maar zijn uitermate schadelijk als ze andere delen van het lichaam besmetten tijdens een operatie of bij ernstige verwondingen.

Het Pentagon heeft inmiddels ook gelijksoortige produkten aangekocht van het bekendere biotechonogische bedrijf Centocor in Pennsylvania. Ook zou er belangstelling bestaan voor een vaccin tegen botulisme, dat door de Amerikaanse GGD's wordt gegeven aan mensen die in laboratoria werken en veelvuldig omgaan met bacterie-culturen die botulisme veroorzaken. Dit vaccin wordt nog altijd als experimenteel gezien, omdat slechts enkele studies de effectiviteit hebben aangetoond. Het Pentagon beraadt zich nog op de aanschaf van een vaccin tegen miltvuur, een heel ernstige infectie-ziekte, dat sneller werkt dan de nu beschikbare entstoffen.