Aandelenbeurzen volledig onder invloed van Golfoorlog

ROTTERDAM, 19 JAN. Tijdens de eerste helft van de afgelopen beursweek bleef de stemming op de internationale aandelenbeurzen nerveus en onzeker. Toen halverwege de week de bevrijding van Koeweit werd ingezet met een succesvolle massale nachtelijke luchtaanval op Iraakse doelen, reageerden de meeste aandelenbeurzen enthousiast. De formidabele koersstijging die daarvan het gevolg was werd op de laatste weekdag ten dele prijsgegeven, voornamelijk door de meer terughoudende stemming die was ontstaan na de Iraakse raketaanval op Israel.

NEW YORK Op de aandelenbeurs van Wall Street waren in het begin van de week betrekkelijk weinig kooplustige beleggers te zien. De aandelenkoersen schommelden binnen relatief kleine marges en de omzetten waren uitzonderlijk laag. Met name de banken die voortdurend tegenslagen moeten incasseren wegens oninbare leningen en andere verliezen stonden onder druk. Toen Donderdag de stemming omsloeg op het nieuws over de geslaagde luchtoperaties boven Irak, liepen de koersen bij levendige handel fors omhoog. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen won donderdag 115 punten en voegde hier gisteren nog eens 23, 28 punten aan toe om de week af te sluiten op het niveau van 2.646, 79. Daarmee was het koersgemiddelde aan het einde van de week ongeveer vier procent hoger dan aan het begin.

TOKIO Na een zwak begin van de week verraste de Japanse aandelenbeurs met een formidabele finale op donderdag. Toen de Japanse beurs nog maar net de nieuwe beursdag was begonnen, zette een fraaie koersstijging in naar aanleiding van het gunstig ontvangen nieuws over de Golfoorlog. Dat hierbij de de fors lagere olieprijs de verbeelding van een Japanse belegger sterk aanspreekt behoeft geen nader betoog ivoor dit erergie-arme industrieland.

De positieve benadering zette zich ook nog de volgende dag voort. In de laatste dagen van de week namen de beursomzetten toe, maar zij zijn bij lange na nog niet op het peil dat op de Tokiose beurs in meer normale tijden usance is. Dit wijst er op dat er nog steeds veel beleggers achter de zijlijn staan te wachten. Per saldo eindigden de Japanse aandelen de afgelopen week op een hoger niveau. Het Nikkei-225-gemiddelde vertoonde een vooruitgang van ruim een procent.

LONDEN De Britse aandelenmarkt kwam er de afgelopen week niet zo goed van af. Na een dalende tendens tijdens de eerste helft van de week, volgde donderdag nog wel een fraaie come-back, maar dat werd vrijdag weer gedeeltelijk teniet gedaan en was per saldo onvoldoende om de eerder opgelopen verliezen goed te maken. Het FT-100-koersgemiddelde daalde in deze periode ongeveer 0, 5 procent.

FRANKFURT De Duitse aandelenmarkt was evenals de meeste andere beurzen in het begin van de week nogal zwak gestemd en had te lijden van koersdalingen. Donderdag trad een forse verbetering in. Op vrijdag, nadat de euforie was geluwd, trad een meer behoudende stemming waardoor koersafbrokkeling de overhand kreeg. Over de hele week gemeten steeg het Dax-30-gemiddelde toch nog met 1, 6 procent.

PARIJS In de eerste paar dagen van de afgelopen beursweek daalden de Franse aandelenkoersen gestaag. Evenals de meeste andere beurzen, kwam op donderdag een formidabele stijging van de koersen tot stand. Dat op vrijdag weer wat bezinning optrad en vele koersen weer wat prijsgaven, verhinderde niet dat over de hele week een vooruitgang meetbaar was van ruim een procent.

BRUSSEL De Belgische aandelenbeurs, dagen achtereen geplaagd door een gebrek aan volume, liet na een lusteloos begin van de week weliswaar op donderdag nog een mooie stijging zien, maar sloot de week af op koersen die gemiddelde een beetje lager uitkwamen dan aan het begin.