Weerspannige Franse socialisten geschorst

PARIJS, 18 jan. - De Franse socialistische partij heeft elf parlementariers geschorst, omdat ze hun steun hebben onthouden aan het besluit van de regering om Franse troepen in de Golf in te zetten. De betrokken drie senatoren en acht leden van het nationale vergadering zijn aanhangers van minister van defensie Chevenement, die zelf herhaaldelijk heeft laten blijken dat hij tegen de oorlog is, hoewel hij anderzijds de besluiten van de regering loyaal uitvoert.

De afgevaardigde in de Assemblee die woensdag als plaatsvervanger voor Chevenement optrad, onthield zich van stemming over de inzet van Franse troepen, die met grote meerderheid werd goedgekeurd.

Oud-premier Pierre Mauroy, eerste secretaris van de socialistische partij, heeft de elf tijdelijk het recht ontzegd de partij te vertegenwoordigen. In februari valt een definitieve beslissing. Mauroy zei dat de partij een duidelijke boodschap heeft en dat die niet kan worden overschaduwd door een paar mensen die zich niet aan de discipline houden.

Politici van de belangrijkste partijen gaven gisteren gevolg aan de oproep tot eenheid rond de Franse troepen in de Golf waartoe president Mitterrand de bevolking woensdagavond opriep. Alleen uiterst links en rechts blijven ageren tegen de oorlog “die niet van Frankrijk is”. Ondanks een verbod van de politie werd gisteren in Parijs door circa 20.000 mensen opnieuw gedemonstreerd tegen het militaire ingrijpen in de Golf.

De verklaring van minister Chevenement dat de inzet van Franse strijdkrachten beperkt blijft tot Koeweit, heeft geen commentaar uitgelokt. Vanochtend hebben Franse Jaguar-gevechtsbommenwerpers (toestellen die niet geschikt zijn voor nachtelijke operaties) een aanval uitgevoerd op een Iraaks munitiedepot in Koeweit. Alle toestellen keerden onbeschadigd terug. Gisteren werden vier Franse Jaguars licht beschadigd bij een aanval in Koeweit.

De Franse autoriteiten hebben uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen om terroristische aanslagen te voorkomen. Vliegvelden, spoorwegstations en de belangrijkste regeringsgebouwen worden bewaakt door grote aantallen bewapende politiemannen en militairen. Alleen in Parijs zijn 2.500 extra politiemannen ingezet. Bij heel veel Arabische immigranten in Frankrijk heeft het uitbreken van de oorlog in de Golf betrekkelijk weinig emoties uitgelokt.

De joodse gemeenschap in Frankrijk was aanvankelijk opgelucht over het verloop van de strijd en over het feit dat Israel de eerste dag buiten schot was gebleven. Vanochtend was de stemming bezorgd na de Iraakse raketaanvallen. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft de Iraakse aanval op Israel in scherpe bewoordingen veroordeeld.