Water

De plaats van handeling is Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust. Dat land ligt in West-Afrika, tussen Liberia en Ghana, aan de Golf van Guinee.

De tas in de linkerhand van de vrouw is overvol. Vier flessen torenen boven de andere levensmiddelen uit. Of is het geen tas? De foto is op die plek nogal vaag. Bij nader inzien lijkt het eerder of ze vier flessen draagt die met een touw bijeen zijn gebonden.

Is ze door de fotograaf betrapt terwijl ze liep? Nee, de vier flessen staan een beetje scheef, op een kant. Ze moeten voorlopig op een kist of tafel rusten. Dat zie je ook aan haar gebogen linkerarm. Als ze liep zou die door het gewicht van haar vracht gestrekt zijn.

Ze staat stil en glimlacht. En ze mag ook wel even tevreden zijn. Wie doet het haar na, zoveel flessen in een keer in de lucht? Haar hoofd en hals zijn een en al gratie. Zo mooi heeft nooit iemand anders iets gedragen. Het zijn plastic flessen vol water, die ze moet vervoeren. De rechterhand steunt het bouwsel voor het evenwicht.

Hoe oud is ze, zestien, zeventien misschien? Ze zal straks wel doorlopen. Je kijkt nog eens naar die glimlach. En nu is het of ze denkt: volgende keer beter. Die vier flessen in haar linkerhand en nog twee andere hadden ook op haar hoofd moeten dienen.

Tel maar na welk getal haar hoofd dan had gesierd.

    • K. Schippers