Transport van munitie VS vergt nog enkele weken

EEMSHAVEN, 18 jan. - Het transport van Amerikaanse munitie vanuit de Eemshaven naar de Golf is nog steeds in volle gang. Volgens Defensie zal de aanvoer van de containers met granaten nog enkele weken duren. De munitie wordt dagelijks met vijf vrachtauto's aangevoerd uit Duitsland. Het eerste schip vertrok eind december, een tweede schip met artilleriegranaten vertrekt waarschijnlijk vandaag. In totaal zullen drie schepen met munitie richting Golfgebied vertrekken.

Voor het vervoer van de munitie zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen. Brandweer, politie en ambulances hebben een rampenplan klaarliggen voor het geval er iets mis mocht gaan. Overigens zijn de pakketten munitie niet gevaarlijk, volgens voorlichter R. Bremer van het Nationaal Territoriaal Commando, dat is belast met de steun aan de Amerikaanse Operatie 'Deforger'. “Het is goed verpakt en het is geen vuurwerk dat zo maar kan ontploffen.”

In verband met mogelijke terroristische aanslagen is de beveiliging van het streng bewaakte haventerrein overigens niet verscherpt. Bremer zegt dat er nog geen signalen zijn die erop wijzen dat er rekening moet worden gehouden met terroristische acties zoals Saddam Hussein die heeft aangekondigd.

Eind december begon het inladen van de munitie in de Eemshaven. De munitie voor het eerste schip, de Toxa uit Cyprus, werd per trein aangevoerd vanuit een Amerikaans munitiedepot in Belgie. De Amerikanen kozen voor de Eemshaven gezien de geringe scheepvaart. De havens van Rotterdam en Antwerpen zijn uit veiligheidsoogpunt onvoldoende op dergelijke transporten berekend. Volgens de woordvoerder van defensie is het niet uitgesloten dat de munitietranpsorten na vertrek van het derde schip weer zullen vertrekken vanuit de reguliere haven Nordenham.