'Tirgu Mures was werk van lokale extremisten'

BOEKAREST, 18 jan. - Het etnisch geweld tussen Roemenen en Hongaren, vorig jaar maart in de Roemeense stad Tirgu Mures, is het werk geweest van “plaatselijke leiders van extremistische etnische organisaties” die werden bijgestaan door voormalige leden van de Securitate. Dat is de conclusie van een onderzoek, verricht door een speciale commissie van het Roemeense parlement.

De resultaten van het onderzoek, vervat in 160 pagina's, werden gisteren in Boekarest bekendgemaakt tijdens een zitting van beide kamers van het parlement. Volgens het rapport van de commissie vielen bij de ongeregeldheden in Tirgu Mures zes doden - drie etnische Hongaren en drie etnische Roemenen - en 228 gewonden, onder wie 88 Hongaren. Tot dusverre ging men officieel uit van vier doden en 269 gewonden; onofficieel was wel bekend dat zes mensen bij de ongeregeldheden het leven hebben verloren.

In het verslag van de commissie worden de “extremisten” die verantwoordelijk zijn geweest voor de onrust niet met name genoemd. Hun doel, zo wordt gesteld, was de destabilisatie van het nieuwe bewind in Roemenie; ze waren daarbij geholpen door “buitenlandse agenten” die evenmin werden geidentificeerd. Dat het in Tirgu Mures tot een ontlading van opgelopen etnische spanningen is gekomen ligt volgens de commissie mede aan de “desinformatie” waarvan sprake zou zijn geweest. Tirgu Mures, gelegen in Transsylvanie, is een belangrijk centrum van de twee miljoen zielen tellende Hongaarse minderheid in Roemenie en een haard van spanningen tussen Roemenen en Hongaren.

In de loop van vorig jaar heeft het Roemeense parlement twee commissies gevormd, een voor een onderzoek naar de gang van zaken tijdens de revolutiemaand december 1989, toen het regime van Nicolae Ceausescu omver werd geworpen, en een die de incidenten in Tirgu Mures moest onderzoeken. Het onderzoek naar de omstandigheden van Ceausescu's val is nog niet afgesloten. (AFP)