Soldaten jagen op deserteurs; Parlementarier Litouwen door leger opgepakt

MOSKOU, 16 jan. - Het Sovjet-leger in Litouwen heeft vannacht een parlementarier van de nationalistische beweging Sajudis gearresteerd.

De volksvertegenwoordiger, Vytmantas Povelonis, werd op de snelweg tussen Kaunas en Vilnius aangehouden en opgebracht naar een militaire commandopost. Volgens Povelonis werd hij geslagen en geschopt en bedreigd met vuurwapens.

Povelonis werd gisteravond na tienen aangehouden toen hij in een auto van de Opperste Sovjet naar Vilnius reed. Naar eigen zeggen werd hij uit zijn auto gesleept. Langs de kant van de weg was hetzelfde gebeurd met vijf Litouwese politie-agenten die volgens zijn verslag ontwapend en van hun uniform beroofd waren. Na enige uren naast de auto te hebben gestaan, werd hij overgebracht naar de commandopost. Daar werd hij verhoord door een kolonel en luitenant van het Sovjet-leger die zich niet bij naam bekend maakten. Diep in de nacht mocht hij naar huis.

Het is niet de eerste keer dat een volksvertegenwoordiger van Sajudis op deze manier wordt behandeld. Volgens Paul Palgavas, een woordvoerder van president Landsbergis, hebben de eenheden van het Rode Leger die afgelopen week de verschillende gebouwen hebben bezet zich daar ook al schuldig aan gemaakt.

De in Litouwen gestationeerde troepen lijken bovendien een begin te hebben gemaakt met het opsporen van ondergedoken dienstplichtige militairen. Gisteren werd een tiental jongens op straat opgepakt. Maar Palgavas kon vanmorgen nog niet zeggen hoeveel het er precies waren en wie.

In een reactie op het besluit van de Opperste Sovjet van de unie, eergisteren in Moskou, om medio maart een referendum over het “behoud” van de unie te houden, heeft het Litouwse parlement gisteren besloten om in deze Baltische republiek een plebisciet te organiseren over de nieuwe Litouwse grondwet waarin juist de onafhankelijkheid van de Baltische republiek is vastgelegd.

De Letse president Anatoli Gorbunovs heeft gisteren in een telegram aan Sovjet-president Gorbatsjov het vertrek geeist van alle speciale troepen van het ministerie van binnenlandse zaken uit Letland. Deze 'zwarte baretten' waren begin van deze maand betrokken bij de bezetting van de centrale drukkerij in Riga en waren eergisteren verantwoordelijk voor de dood van een Let die weigerde een barricade te verlaten.

Tot zover onze correspondent

De Sovjet-Unie voelt niets voor een internationale conferentie over de Baltische problemen. Ze wees gisteren in Wenen een voorstel voor een CVSE-conferentie over de Baltische problematiek van de hand. Het voorstel was gelanceerd door zes landen, waarvan er drie - Polen, Hongarije en Tsjechoslowakije - formeel binnen het kader van het Warschaupact nog bondgenoten van de Sovjet-Unie zijn. De andere drie indieners - Oostenrijk, Zweden en Zwitserland - zijn neutraal. Alle overige leden van de CVSE, met uitzondering van de Sovjet-Unie, steunden het voorstel. (AP)

    • Hubert Smeets