Saddam: Irak zal deze oorlog winnen

BAGDAD, 18 jan. - De Iraakse leider Saddam Hussein heeft gisteren in een boodschap aan zijn volk gezegd dat ondanks de bombardementen door vliegtuigen van de geallieerde strijdmacht Irak zal zegevieren in de oorlog. “Succes is verzekerd”, aldus Saddam, die de Amerikaanse president George Bush opnieuw betitelde als “de duivel in het Witte Huis”.

In een brief aan Bush, die werd voorgelezen voor de Iraakse radio, zei Saddam dat indien Bush hoopt dat hij (Saddam) voor de bombardementen zal zwichten hij “zichzelf voor de gek houdt”. Saddam lijkt wat het vervolg van de strijd betreft te vertrouwen op zijn landmacht als hij schrijft: “U zult er achter komen dat de luchtmacht waar u op steunt niet de enige op het slagveld zal zijn.”

De Iraakse televisie zond een reportage van een kwartier uit waarin beelden werden getoond van Saddam die zich onder de mensen begaf. Hij werd omhelsd door officieren en bestormd door enthousiaste burgers. Wanneer het filmpje was opgenomen was niet duidelijk.

De ambassadeur van de Sovjet-Unie in Irak liet een speciale brief van president Michail Gorbatsjov afleveren bij de bunker waarin Saddam Hussein zich mogelijk heeft verschanst. Gorbatsjov roept Saddam op zijn troepen onmiddellijk uit Koeweit terug te trekken om zo de reden voor de oorlog weg te nemen. De toon van de brief wordt door diplomaten “ferm en ondubbelzinnig” genoemd.

Bagdad is vandaag overgegaan tot het censureren van de berichten van de laatste Westerse journalisten die zijn achtergebleven, nadat het zich gisteren liet aanzien dat alle buitenlandse verslaggevers het land zouden moeten verlaten. John Holliman, journalist van het Amerikaanse tv-station CNN, las vanmorgen een bericht voor onder toezicht van een Iraakse functionaris. Hij zei dat alle nieuws, geschreven en gesproken, vanaf nu eerst aan de censor moet worden voorgelegd. (AFP, AP, Reuter)