Russisch

De Russische premier heeft op de Russische televisie gedreigd om een Russisch leger te gaan oprichten om zijn Russische land te verdedigen. Een andere Moskouse politicus heeft de Russische premier daarop 'een gek' genoemd.

Bij zo'n bericht moet je toch even in je lenzen wrijven. Had Rusland niet al heel lang een leger? Neen. Dat Rode Leger was het leger van de Sovjet-Unie. In die staat ligt de republiek Rusland die zich solidair verklaart met Letland, zoals Holland dat deed met Gelreland. De president van de Unie noemde de president van Rusland 'een gek'.

Het wringt tussen de oude aardrijkskundige namen en de moderne juridische termen. Wij heten, ook al wonen we in Utrecht of Arnhem, nu eenmaal Hollanders in de wereld. Als straks Noord-Holland en Zuid-Holland met Utrecht (en de Zuiderzee) een nieuwe provicie wordt, dan zal die Holland moeten gaan heten, want Randstad is een beschermde firmanaam. Schotten en Welsen worden woedend als je ze Engelsen noemt. Mexicanen en Arubanen begrijpen niet wie 'de Amerikaanse president' is. Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Sovjet-Unie, dat zijn bleke titels zonder graan of staal. Zelfs Noord-Amerika is groter dan de Verenigde Staten; Engeland is kleiner dan het eiland; en nu blijkt Rusland solidair met de niet-Russen in de Russische staat. Als Rusland straks ten strijde trekt tegen de Unie, wie heeft dan de Russische atoombom?