Pentagon bejubelt triomf van peperdure wapens

WASHINGTON, 18 jan. - Ambtenaren in het Pentagon vierden gistermorgen de triomfen van de 'high tech', de geavanceerde wapens waarvoor de Amerikaanse belastingbetalers de afgelopen jaren vele miljarden hebben betaald.

De voorzitter van de verenigde chefs van staven, generaal Colin Powell, zei gisteren dat 80 procent van de vliegtuigen en raketten hun doel hadden geraakt.

Afgelopen nacht maakte een Amerikaanse Patriot-luchtafweerraket een Iraakse Scud-raket onschadelijk die was afgevuurd op het oostelijk deel van Saoedi-Arabie.

Ook zijn er honderd Tomahawk-kruisraketten op Iraakse doelen gelanceerd. Kruisraketten zijn geprogrammeerde robotvliegtuigen met conventionele koppen die op hun doelwit ontploffen. De kruisraketten zijn nu voor het eerst in een oorlog gebruikt en Powell toonde zich gistermorgen zeer tevreden over de resultaten.

Vanaf het slagschip Wisconsin werden de Tomahawks afgevuurd en via gecensureerde televisiebeelden was te zien hoe de bemanning daarbij stond te juichen alsof het om vuurpijlen ging. De kruisraketten openden woensdagnacht de aanval, waarbij ze werden gericht op de gevoeligste en best verdedigde doelwitten in Irak. Volgens het instructieboek moeten ze op tien meter van hun doel kunnen landen.

Volgens de voorzitter van de defensiecommissie van de Senaat, Sam Nunn, kunnen “de mannen en vrouwen van het Pentagon heel trots zijn op wat ze hebben gedaan. De laatste tijd hebben ze heel wat kritiek te verduren gekregen over het geld dat ze besteedden aan hoogtechnologische wapens”.

Zuinige Congresleden zijn de afgelopen jaren erg kritisch geworden over de stijgende kosten van wapensystemen. Onlangs heeft minister van defensie Dick Cheney de verdere ontwikkeling van een voor radar onzichtbare bommenwerper voor de marine definitief stopgezet, omdat de kosten veel hoger uitvielen dan was voorzien. Volgens de laatste berichten uit de Golf blijkt dat veel technologisch geavanceerde wapens goed hebben gewerkt.

Het Pentagon heeft echter nog maar weinig bijzonderheden verstrekt over de luchtaanvallen en de doelen daarvan en hetzelfde geldt voor de soorten wapens die daarbij werden gebruikt. 's Morgens wilde Powell niet zeggen wat de schade van de bombardementen was in Irak.

Bij vorige acties, zoals in Panama in 1989, werden feiten die het Pentagon in verlegenheid brachten, helemaal niet naar buiten gebracht. Pas een paar maanden later werd, na lang en hardnekkig onderzoek van een journalist van de New York Times, bekend hoe het spiksplinternieuwe voor radar onzichtbare Stealth-vliegtuig volledig zijn doel miste. Ook nu doet deze Stealth weer mee. De luchtmacht wil er graag meer van bestellen.

Het kost enige tijd om met behulp van satellietfoto's de schade van een bombardement vast te stellen. Colin Powell zei gistermorgen dat de Amerikaanse vliegtuigen gemiste doelen opnieuw zullen aanvallen.

Gisteren werd later op de dag al duidelijk dat de Amerikaanse luchtaanvallen niet alle Scudraketten hadden uitgeschakeld die Israel bedreigden. Dit hoeft niet te liggen aan de kwaliteit van de Amerikaanse wapens. Powell gaf gisteren toe dat mobiele Scud-raketten heel wat moeilijker zijn te vinden dan de vaste raketinstallaties.

Volgens Anthony Cordesman, een specialist in de militaire situatie in de Golf, zijn de uit de Sovjet-Unie afkomstige mobiele Scud-installaties gemakkelijk te verstoppen in gebouwen, zelfs in ziekenhuizen. Sinds de invasie in Koeweit heeft Irak vijf maanden lang de tijd gehad om de mobiele Scuds te verbergen. Na een luchtaanval kunnen ze weer naar buiten worden gereden.

    • Maarten Huygen