Paco Pena gezakt tot niveau variete

Flamenco Puro door Paco Pena en zijn groot flamenco- gezelschap, gezien in de Rotterdamse Schouwburg, 17-1. Nog te zien in het hele land t-m 31-1.

In elke Spaanse toeristenstad zijn tablaos, commerciele flamenco-theatertjes. Portiers lokken de argeloze klanten naar binnen met kreten over de authenticiteit en het pure van wat geboden wordt. Wie daarin gelooft, wordt teleurgesteld. Wie een avondje glad amusement zoekt in een sfeer die net zo flamenco is als een striptease op klompen Hollands, zal zich niet vervelen.

Paco Pena is een gerenommeerd en serieus flamenco-gitarist, die sinds jaar en dag in Nederland optreedt. De keren dat hij hier met een groot flamenco-gezelschap kwam, heeft hij de aficionados nooit teleurgesteld. Bovendien heeft hij dit jaar Joaquin Ruiz en Raul meegebracht, twee dansers die op de beste momenten voor adembenemende flamenco zorgen.

Wie dat alles reden genoeg vindt om met hoog gespannen verwachtingen het programma Flamenco Puro te bezoeken, kan beter thuisblijven. De zangers zijn slecht. Een der gitaristen vindt het nodig het karakter van de muziek te verloochenen door zo nu en dan wezenloos op een krukje te roffelen. En de dansen maken voor het merendeel een ingestudeerde, gladde indruk. De liefhebber van variete daarentegen komt volledig aan zijn trekken door het geweldig atletisch vermogen en de grote virtuositeit van Raul. Paco Pena is overgegaan tot het organiseren van een tablao, en dat is voor de aficionados een teleurstelling.

    • Aart Huizer