Overneming Volvo Car verloopt erg moeizaam

ROTTERDAM, 18 JAN. De onderhandelingen over de overneming van het staatsaandeel in Volvo Car te Bron door het Zweedse Volvo en de samenwerking met het Japanse Mitsubishi nemen veel meer tijd dan aanvankelijk gedacht. Volgens een woordvoerder van Volvo Car zijn de gesprekken na een “adempauze” van enkele weken onlangs hervat.

Betrokkenen brengen de trage voortgang van de al maanden durende onderhandelingen in verband met de “complexe en voortdurend veranderende situatie” op de automarkt. De Nederlandse overheid bezit 70 procent van de aandelen in Volvo Car. Volgens een woordvoerder van het ministerie van economische zaken valt niet te zeggen, wanneer de onderhandelingen zullen worden afgerond. Aanvankelijk werd november genoemd, later werd dat december.

In de onderhandelingen spelen ook de eigendomsverhoudingen een rol. Vorig jaar juni gaf Volvo-topman P. Gyllenhammar in een brief aan minister Andriessen (economische zaken) te kennen dat Volvo AB de absolute controle over Volvo Car wenst. Enkele maanden later liet Volvo doorschemeren met minder genoegen te nemen. Volgens districtsbestuurder H. van Rees van de Industriebond FNV lijkt het erop dat Volvo zijn verlangens over de omvang van het pakket aandelen verder terugschroeft. Hij brengt dit in verband met het effect van de neergang in de auto-industrie op Volvo AB. Gisteren werd bekend dat Volvo AB 1550 werknemers ontslaat. Vorig jaar was aangekondigd dat in anderhalf jaar 4500 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen via natuurlijk verloop. Volgens Volvo AB ging te langzaam.

Een tussentijdse wisseling in het Volvo-management heeft volgens hem de onderhandelingen met Volvo Car ook vertraagd. Van Rees verwacht dat op zijn vroegst eind januari conclusies zullen worden getrokken. Zijn collega G. van Os (Unie BLHP) denkt zelfs aan half februari.

Een moeilijk punt in de onderhandelingen is de prijs van de over te nemen aandelen. Volgens een woordvoerder van Economische Zaken zijn ten aanzien van de bezitsverhoudingen nog “diverse scenario's” denkbaar.