Nikolai Guljajev domineert openingsrace EK schaatsen

SARAJEVO, 18 jan. - Nikolai Guljajev heeft vanochtend op de Europese kampioenschappen schaatsen in Sarajevo de 500 meter gewonnen. De Rus, die na zijn betrokkenheid bij een dopingschandaal nooit meer op zijn oude niveau terugkeerde, legde de sprint af in 38.13 seconden. Het Noorse talent Adne Sondral werd tweede (38.48), de Duitser Peter Adeberg derde (38.63). De beste Nederlander was Ben van der Burg met een vierde plaats (39.19).

Van de ploeg van coach Ab Krook leverde alleen Leo Visser een opvallende prestatie. Hij bleef de favoriet voor de Europese titel, wereldkampioen Johan Olav Koss, een honderdste van een seconde voor. Visser verloor vorig jaar op het EK op de vijfhonderd meter drietiende van een seconde op Johan Olav Koss. Vandaag bleef hij hem een honderdste voor.

Ronduit teleurstellend was de prestatie Bart Veldkamp. De Europese kampioen van 1990 bleef net binnen de veertig seconden (39.99) en leverde in vergelijking met vorig jaar viertiende seconde meer in op Koss. Na een aanvankelijk matige seizoenstart leek de Hagenaar de afgelopen weken naar een topvorm te groeien. Veldkamp, die aan astma lijdt, klaagde in Sarajevo over de verontreinigde lucht. Omdat de air-conditioning hem niet beviel verhuisde hij als enige van de kernploeg naar een ander hotel. Om een aanval van astma te voorkomen nam Veldkamp tabletten.

Boerenkielen

Was de Golfoorlog gisteren nog het gespreksthema bij de schaatsers, vandaag gingen de hardrijders over tot de orde van de dag. De 850 uit Nederland meegereisde supporters leken zich de afgelopen dagen al helemaal niet beuwst van wat er zich in het Midden-Oosten afspeelt. Terwijl CNN op de achtergrond via een groot beeldscherm melding maakte van een raket-aanval op Israel dansten verschillende Nederlandse schaatsfans vannacht in een discotheek op klompen en gehuld in boerenkielen of er niets aan de hand was.

De Noren werden gisteravond geconfronteerd met de dood van koning Olav. Rijders als Koss en Sondral reden vanochtend dan ook met een zwarte band. Olav was een fervente schaatsfan en het toeval wil, dat hij in Sarajevo zijn wintersportvakantie pleegde door te brengen.

Onderuit

Ondanks de goede weersomstandigheden, lichte vorst en helder weer, bleken er vandaag in Sarajevo geen goede tijden mogelijk. Niettemin reden de Oostenrijker Michael Hadschieff en de Rus Muratov zo hard dat zij in de laatste bocht onderuit gingen. Hadschieff maakte vorig jaar op het EK deel uit van de top van het klassement. Bij de vrouwen reed de Russin Natalia Poloskova met 42.48 de beste tijd. De Duitse favoriete Gunda Kleemann werd tweede (42.69). Yvonne van Gennip was met 43.77 als zevende de beste Nederlandse op de sprint.