Nijverdal-ten Cate maakt textieldivisie zelfstandig

ROTTERDAM, 18 JAN. Nijverdal-ten Cate in Almelo verzelfstandigt haar huishouddivisie. Het concern wil zich concentreren op kuststoffen en ziet de divisie, fabrikant van onder meer beddegoed (Cinderella) en badgoed, niet langer als kernactiviteit.

Het bestuur van Nijverdal voert besprekingen met een groep financiers over oprichting van een houdstermaatschappij, waarin het concern een belang van 25 procent wil houden. De andere participanten zijn drs. G. Steinmeijer (momenteel directeur bij HCS Technology), de Rotterdamse zakenman drs. W. Cordia en de investeringsmaatschappij Venture Capital Investors.

De huishouddivisie, omzet ruim zestig miljoen gulden, bestaat uit drie bedrijven: Ten Cate Houstex Products te Almelo, Twentse Damast te Ootmarsum en Ten Cate Colorweave te Winterswijk. Ze zijn actief in respectievelijk de markt voor huishoudtextiel, de institutionele markt en de markt voor promotionele artikelen.

Volgens G. A. Reudink, bestuursvoorzitter van Nijverdal-ten Cate, werkt de divisie “rondom break even”. Dat het concern betrokken wil blijven bij de nu marginale bedrijven moet het vertrouwen illustreren dat Reudink erin heeft. Eenmaal verzelfstandigd kan de divisie onder leiding van Steinmeijer volgens Reudink met een gunstiger kostenpatroon opereren. Nijverdal zal zijn expertise in de huishouddivisie blijven inbrengen.

De verkoop zal geen boekwinst of -verlies opleveren, maar heeft een “licht positief effect” op Nijverdal-ten Cate doordat geld vrijkomt voor andere werkzaamheden, zegt Reudink.

De transactie heeft geen negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid van de in totaal circa 160 medewerkers. Met vakbonden en ondernemingsraden vindt overleg plaats. Als dat geen problemen oplevert, zal de transactie met terugwerkende kracht per 1 januarti 1991 worden uitgevoerd.

Nijverdal-ten Cate behaalde in 1989 een winst van 37, 1 miljoen gulden, 13, 5 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met bijna 7 procent van 816 miljoen gulden tot 871 miljoen. In de eerste helft van vorig jaar kwam het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening uit op 21, 2 miljoen. Dat betekende een stijging van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Over de eerste zes manden van 1989 boekte Nijverdal-ten Cate een totale winst van 24, 3 miljoen gulden, maar hierin was een incidentele bate opgenomen van 7, 1 miljoen gulden, voortvloeiend uit de verkoop van een meerderheidsbelang in het Zuidafrikaanse Mooi River Textiles.