Nedlloyd geeft toelichting op contact Hagen

AMSTERDAM, 18 JAN. Nedlloyd heeft gistermiddag een persbericht uitgegeven waarin de onderneming uit de doeken doet hoe de contacten met Marine Investments, de beleggingsmaatschappij van Torstein Hagen tot dusverre zijn verlopen.

Hagen maakte op maandag 14 januari 's avonds rondom tien uur via een persbericht bekend dat hij een herstructurering van Nedlloyd wil en dat bijna de helft van de aandeelhouders Nedlloyd hem hierin steunt.

De verklaring van Nedlloyd luidt als volgt: “De raad van bestuur van Koninklijke Nedlloyd Groep deelt mede dat maandag 14 januari informeel contact is geweest met Marine Investments. Bij die gelegenheid is een concept brief van Marine Investments ter tafel gekomen. Na enige discussie hierover is afgesproken dat Marine Investments een aangepaste brief zou sturen. Tevens werd medegedeeld dat Marine Investments mogelijk een persbericht zou uitgeven. Aan het informele gesprek zou vooralsnog geen ruchtbaarheid worden gegeven. Echter, Marine Investments heeft reeds op 14 januari - kort na het gesprek - een persbericht uitgegeven voordat de aangepaste brief in het bezit van Nedlloyd was. Deze brief, gedateerd 14 januari, is eerst op 16 januari in de late middag per fax ontvangen. De brief wordt thans bestudeerd, waarna nadere mededelingen zullen volgen.”

Hagens juridisch adviseur mr W. F. Th Corpeleijn van het advocatenkantoor Stibbe Blaisse en de Jong zegt niet te willen reageren op de voorstelling van zaken door Nedlloyd: “Wij nemen absolute radiostilte in acht. Die hebben wij nodig voor ons overleg met de commissarissen van Nedlloyd.”

De notering van Marine Investments op de beurs van Luxemburg blijkt overigens op verzoek van de onderneming zelf al sinds 8 januari opgeschort tot en met vandaag. Gisteren vertelde Marine de Luxmburgse beurs dat de openbaring van haar 18 procents belang in Nedlloyd de reden voor die opschorting was. De laatste koers van de aandelen was 100 ecu. Het eigen vermogen van Marine was per 30 september 72, 5 miljoen ecu waar 37, 9 miljoen ecu aan schulden tegenover staat. Eind december was de waarde van het eigen vermogen gedaald tot naar schatting 48 miljoen ecu, aldus David Varner, de financieel directeur van Marine.

Marine heeft behalve het belang in Nedlloyd ook aandelen in een Ierse veerpont en in de Noorse oliemaatschappij DNO. De koers van aandelen A in DNO doet 100 Noorse kronen (f. 29, 10), een laagste punt van de afgelopen twaalf maanden. Vlak na Iraks inval in Koeweit steeg de koers tot boven de 180 kronen. DNO heeft nu nog een marktwaarde van 550 miljoen kronen oftewel ruim 160 miljoen gulden. DNO heeft een 5 procents belang in Nedlloyd, dat op basis van de huidige koers nog geen 40 miljoen gulden waard is. Marine Investments heeft ongeveer 48 procent van het stemrecht in DNO en bezit 20 procent van de economische waarde.

    • Steven Adolf