Nederlanders terug uit Tunesie 'Het viel mee als je niet uit VS kwam'

ROTTERDAM, 18 jan. - Er bevinden zich geen Nederlandse toeristen in de landen rondom de Golf.

Dat bevestigen de grote reisbureaus. De laatste groep van 950 Nederlanders keerde gisteren met drie vluchten uit Tunesie terug in eigen land. Na de moord op drie leden van de PLO was in Tunesie onrust ontstaan, die zich in vele gevallen richtte tegen toeristen.

Verontwaardiging en berusting kenmerkten de groep die gistermiddag om 17.10 uur, met een vertraging van ruim anderhalf uur, als laatste landde op Schiphol. Van angstgevoelens gedurende de vlucht zou nauwelijks sprake zijn geweest, bevestigden de toeristen. Angst was er begin deze week wel geweest. Toen verlieten hals over kop alle Britse toeristen het vakantieland Tunesie en was er ook onder de Nederlanders onrust ontstaan.

Bij de familie Pagen (vader, moeder, oma en baby) voerde verontwaardiging de boventoon. De reisagent met wie contact werd opgenomen liet zich niet de verantwoordelijkheid voor hun veiligheid aanpraten en liet een mogelijk vertrek “in het ongewisse”. Tot gisterochtend, toen toch nog onverwachts de mededeling kwam dat de terugreis werd aanvaard. Voor de familie Pagen kwam die mededeling halverwege hun vakantie van drie weken. De laatste drie dagen mochten zij hun hotel uit veiligheidsoverwegingen niet meer verlaten. “Ik mocht niet golfen, het gezin mocht niet naar het strand”, vertelt vader. “Maar de directie van het hotel heeft erg zijn best gedaan het verblijft toch nog zo aangenaam mogelijk te maken.”

C. Jacobs en zijn vriendin waren naar Tunesie getrokken voor een vakantie van acht dagen; het werden er twee. “Ik was blij dat ik weg kon”, zegt Jacobs. “We zijn enkele malen bedreigd. Op de markt riepen de mensen de naam Saddam Hussein tegen ons en dan maakten ze een gebaar van je keel afsnijden.” Over restitutie van zijn kosten door het reisbureau maakt hij zich niet druk. De vliegreis is heen en terug gemaakt, dus die zal hij toch moeten betalen. “Dat is ook logisch”, vult zijn vriendin aan. “We hebben laat geboekt en wisten wat er 15 januari kon gebeuren.”

Vier mannen van middelbare leeftijd zeggen terug te kijken op “een leuke tijd”. Hun trip van acht dagen werd gereduceerd tot vijf. “Je moest wel gauw duidelijk maken dat je een Hollander was”, zegt A. van der Zwan onder instemmend knikken van zijn maten. “Dat vroegen ze het eerst. Als je maar geen Amerikaan was, dan viel het wel mee. In de hele streek was het onrustig. Afgelopen maandag in Tunis begon de ellende al. Honderden studenten holden door de straten.”

S. Witteveen zat op een camping aan de Tunesische kust en hoorde van een vriendin die in dit land werkt als hostess, dat het vertrek naar Nederland was vervroegd. Vijf dagen resteerden nog van haar 14-daagse verblijf. “Ik was blij dat ik het toevallig hoorde”, reageert zij. “Als je een campingvlucht hebt, weten ze meestal niet waar je zit. Je kon voor eigen risico blijven, maar dan moest je voor de terugreis wel zelf een lijnvlucht betalen.”

Onafhankelijk van elkaar bevestigen de grote touroperators dat via hun organisaties geen Nederlanders vertoeven in het Golfgebied. Arke Reizen was in het verleden een van de weinige die reizen organiseerden naar de Arabische Emiraten en Oman, maar die trips zijn begin augustus vorig jaar al uit het aanbod gehaald. “Het waren reizen die een alternatief boden voor het normale 'zon en cultuur'-pakket”, aldus woordvoerder R. Admiraal. “We organiseerden die reizen voor het vierde seizoen. Het begon aardig aan te trekken, zo'n duizend clienten op jaarbasis. Dat zullen we straks wel opnieuw moeten opbouwen.”