Nederlanders benaderd voor heropbouw Koeweit

ROTTERDAM, 18 jan. - Nederlandse bedrijven zijn benaderd door Amerikaanse ingenieursbureaus om, na afloop van de Golfoorlog, mee te werken aan de wederopbouw van Koeweit. De ingenieursbureaus zijn op hun beurt benaderd door Koeweitse autoriteiten in ballingschap.

Begemann, een groep machine- en apparatenbouwbedrijven, is twee maanden geleden voor het eerst benaderd. Het bedrijf heeft “regelmatig” contact met enkele niet nader genoemde Amerikaanse ingenieursbureaus over potentiele opdrachten in de Golf. Joep van den Nieuwenhuyzen, topman en grootaandeelhouder van Begemann, is al bij de niet nader genoemde ingenieursbureaus in Amerika op bezoek geweest.

Volgens Van den Nieuwenhuyzen ligt het in de lijn der verwachtingen dat bedrijven die in het verleden hebben meegewerkt aan de aanleg van getroffen installaties nu bij de wederopbouw in het oorlogsgebied worden betrokken “Het eerste wat ze daar natuurlijk gaan doen is de opbouw van de olie-industrie. We hebben hier nog de tekeningen van een aantal van die installaties liggen. “

Begemann heeft naar eigen zeggen de afgelopen periode voor een half miljard a een miljard gulden geleverd aan Irak, Koeweit en Saoedi-Arabie. Het bedrijf leverde daarbij ook in opdracht van grote Amerikaanse ingenieursbureaus die nu bij Begemann aan de bel trekken.

Begemann heeft in de regio vooral geleverd aan de olie- en petrochemische industrie. Het bedrijf heeft onder meer een groot aantal olie-opslagvaten geleverd, en drukvaten, pompen, vacuum-torens, destillatiekolommen, warmtewisselaars en pijpleidingen.

Of er voor Begemann inderdaad opdrachten in het verschiet liggen is sterk afhankelijk van de afloop van de strijd in de Golf. Volgens Van den Nieuwenhuyzen hebben de Amerikaanse ingenieursbureaus nog geen daadwerkelijke opdrachten van de Koeweiti's gekregen.

Het aannemingsconcern Ballast Nedam uit Amsterdam, onderdeel van British Aerospace en zeer actief in de Golfregio, zou volgens onbevestigde berichten uit de branche ook al bezig zijn met wederopbouwscenario's. De woordvoerder van Ballast Nedam zei vanochtend evenwel van niets te weten. Het bedrijf heeft grote belangen in vooral Saoedi-Arabie. Afgelopen jaar zou het bedrijf er zeker 500 miljoen gulden aan projecten hebben gerealiseerd.

Hollandia Kloos uit Krimpen aan de IJssel, het bedrijf dat jarenlang overhoop lag met de Koeweitse autoriteiten over de financiele afwikkeling betreffende de levering van een vliegtuighangar, bevestigt hardnekkige berichten dat Nederlandse aannemers nu al anticiperen op een wederopbouw van het oorlogsgebied in de Golf, maar zegt zelf geen activiteiten te ontplooien in die richting. “We vinden het nu niet opportuun”, aldus G. van Os, directeur van Hollandia Kloos International.

British Aerospace zou bezig zijn in kaart te brengen wat er allemaal in Koeweit aan belangrijke infrastructurele werken staat, welke werken eventueel kunnen worden getroffen en hoe getroffen objecten weer kunnen worden opgebouwd.

    • Geert van Asbeck