Mandela en Buthelezi gaan praten over einde aan geweld

JOHANNESBURG, 18 jan. - De twee belangrijkste zwarte leiders in Zuid-Afrika, Nelson Mandela en Mangosuthu Buthelezi, zullen elkaar op 29 januari in Durban ontmoeten in een poging een einde te maken aan de gewelddadige strijd tussen hun aanhangers. Dit hebben zij gisteren afgesproken.

De gevechten tussen Mandela's Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de Inkatha Vrijheidspartij van Buthelezi hebben de afgelopen vijf jaar in de oostelijke provincie Natal, de machtsbasis van Buthelezi, ongeveer 5000 levens gekost. Vorig jaar augustus sloeg het geweld over naar de zwarte woonoorden bij Johannesburg. Daar zijn sindsdien naar schatting 1000 doden gevallen.

Mandela en Buthelezi kennen elkaar sinds de jaren veertig. Zij schreven elkaar brieven tijdens Mandela's gevangenschap, maar de ANC-leider heeft sinds zijn vrijlating, vorig jaar februari, geweigerd Buthelezi persoonlijk te ontmoeten. Het ANC heeft de Buthelezi er herhaaldelijk van beschuldigd het geweld te gebruiken om zijn aanhang uit te breiden tot buiten Natal en een ontmoeting met Mandela af te dwingen.

Woordvoerders van beide partijen waarschuwden gisteren naar aanleiding van de ontmoeting voor te hooggespannen verwachtingen . “Zonder steun van de basis is het onmogelijk een einde te maken aan het geweld”, zei een woordvoerder van het ANC.

Mandela heeft gisteren in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka in een gesprek met journalisten gezegd dat het ANC de macht in Zuid-Afrika met geweld zal overnemen als met de blanke minderheidsregering geen overeenstemming kan worden bereikt over de afschaffing van apartheid. Mandela was in Lusaka voor overleg met hoge ANC-functionarissen in ballingschap. (AP, UPI, Reuter)