Lekker en eenvoudig

Lekker, maar zoveel werk. Leuk, maar zo ingewikkeld. Regelmatig klinkt uit de hoek van bekenden dergelijk commentaar op de recepten in deze rubriek.

Wat is er ingewikkeld aan, vraag ik dan argeloos - zelf ben ik namelijk van mening dat wij over het algemeen toch vrij braaf bezig zijn. Uit het antwoord blijkt dan dat de kneep hem in de ingredienten zit. Een vreemde eend in de bijt of een te veelomvattende ingredientenlijst werkt demoraliserend op menige koker. De studerende dochter van een goede vriendin van mij had zich slap gelachen om het feit dat ik enige tijd geleden in deze rubriek zo handig naar Albert Heijn verwees voor verse koriander en tegelijkertijd naar een Surinaamse specialiteitenwinkel voor zoiets ingewikkelds als een blikje klappermelk. Dat een nieuwe generatie kokers schuw wordt van een blikje klappermelk, stemt tot nadenken. En dat in een land waar men zo dol is op exotische reisbestemmingen. Maar de boodschap voor de keuken thuis komt steeds luider over: gewoon, niet duur, snel klaar en 'lekker'. Ach, mijn verlanglijstje wordt steeds korter:

Voor 2 personen:

2 gefileerde schollen

gemalen foelie

zout

1-2 dl room

Pocheer de scholfilets krap 1 minuut in gezouten water dat tegen de kook aan wordt gehouden. Doe de filets met een schuimspaan over in een vuurvaste schaal, bestrooi ze met een beetje zout en gemalen foelie naar smaak, giet de room over de filets en schuif de schaal 10 minuten in een voorverwarmde oven (175 gr. C). Wie per ongeluk een visbouillon-tablet in huis heeft, gebruikt die bij het pocheren van de filets. De heer die mij tijdens het verorberen van een riant kerstdiner (waar hij zelf geen bemoeienis mee had gehad) dit recept aan de hand deed - ter illustratie dat 'lekker' weinig behoeft - roemde hogelijk het resultaat van deze simpele schollen-stoverij. Hij vroeg zich - heel verstandig - nog even af of ik het allemaal wel kon onthouden. Ik hoop maar dat de kerstwijn geen blanko's heeft veroorzaakt. Zoals het er nu staat, smaakt het in ieder geval verrassend goed met dat snufje foelie.

    • Florine Boucher