Koop niets van Mickey Mouse

Ik vind Mickey Mouse eerlijk gezegd een vervelend ventje. Een wijsneus, zo iemand die altijd alles bij het rechte eind heeft en die nooit eens flink op zijn nummer wordt gezet.

Om zijn filmpjes heb ik nooit kunnen lachen, hij windt zich op, hij piept de hele wereld bij elkaar en hij krijgt meestal zijn zin. Dat is niet leuk. Ik snap niet waarom Mickey zo vaak de held is - volgens mij is Donald Duck veel leuker, die maakt zich ook geweldig druk, maar bij hem gaat er altijd van alles mis en dat is veel grappiger.

Walt Disney, de maker van Mickey en Donald (en Goofy en Dumbo en Guus Geluk en al die anderen), is allang dood. Maar de filmstudio die hij heeft opgericht, bestaat nog en maakt regelmatig nieuwe films. Bovendien verdienen ze daar nog altijd veel geld aan de tekenfilmfiguurtjes van vroeger. De uitgever van het weekblad Donald Duck moet bij voorbeeld elk jaar rechten betalen aan de firma Disney. En in Frankrijk gaat eind dit jaar een groot pretpark van Disney open, waar alle inwoners van Duckstad ook weer zullen rondlopen. Dat zijn natuurlijk grote mensen in dierenpakken, wat ik altijd een beetje flauw vind. Mickey en Donald horen thuis in strips en in tekenfilms, je moet niet net doen alsof ze echt bestaan.

Aan een van de drukste winkelstraten van Londen, in Regent Street, is sinds een paar weken The Disney Store gevestigd - de eerste winkel in Europa, die helemaal aan de Disney-figuurtjes is gewijd. Je kunt die winkel al van ver herkennen aan het uithangbord met Mickey. Weer die Mickey! Zou ik dan de enige zijn die een hekel aan hem heeft? Blijkbaar wel, want hij staat op de meeste spullen die er te koop zijn. Kussenslopen, wekkers, legpuzzels, serviezen, speeldoosjes, badhanddoeken, pantoffels, videobanden, je kunt het zo gek niet verzinnen of Mickey grijnst je toe. Er is veel minder van Donald Duck of Goofy of Dumbo te zien. Maar het is allemaal wel heel vrolijk en kleurrijk opgesteld. Wie alles wil bekijken, is al gauw een half uur kwijt.

Ik heb er alleen niks gekocht. Het is allemaal heel duur en niet eens zo heel erg goed gemaakt. Ik zag een kistje van slecht hout, waarop slordig een sticker van Winnie the Pooh (uit de Disney-film) geplakt was. Dat kostte 15 pond, meer dan 45 gulden. Kom zeg, zo'n kistje kan ik net zo goed zelf maken.

Nee, het aardigste is om er gewoon rond te lopen, alles te bekijken en niets te kopen. Of misschien alleen maar een sticker, want die verpakken ze dan tenminste in een leuk draagtasje met Donald Duck erop.

    • Henk van Gelder