KNVB orienteert zich bij UEFA over Golfoorlog

ZEIST, 18 jan. - De KNVB heeft bij de Europese Voetbal Unie (UEFA) geinformeerd wat diverse landen van plan zijn met hun voetbalcompetitie in verband met de oorlog in het Golfgebied. Volgens woordvoerder Ger Stolk ging het om niet meer dan een orienterend gesprek. “Wij willen gewoon weten hoe de verhoudingen liggen. Ik voelde me geroepen daartoe een telefoontje te plegen”, aldus Stolk.

De KNVB is de eerste bond die de UEFA om raad vraagt naar aanleiding van de Golfcrisis. Het is mogelijk dat competitiewedstrijden komend weekeinde worden geannuleerd mocht de Golfoorlog escaleren. Vooralsnog wil de KNVB niet zeggen of en welke wedstrijden er dan niet door zullen gaan. Stolk: “Wij volgen de situatie op de voet en gaan niet in op vragen van inhoudelijke aard.” De KNVB heeft geen draaiboek klaarliggen als de oorlogssituatie zich verslechterd. Wel zal nauw contact worden gehouden met de UEFA.

De Golfoorlog heeft inmiddels wel gevolgen gehad voor de internationale sportwereld. Uit vrees voor terroristische aanslagen werden de Amerikaanse skiers weggeroepen van het wedstrijdcircuit om de wereldbeker. De vrouwen verlieten Meribel (Frankrijk), de mannen vertrokken hals over kop uit Wengen (Oostenrijk).

Grote evenementen als de wereldkampioenschappen skien in Saalbach (Oostenrijk) vanaf maandag en de Europese kampioenschappen kunstrijden (22-26 januari) blijven voorlopig op de kalender. In Saalbach hebben de organisatoren besloten de openingsceremonie te schrappen.

Of de Amerikaanse skiers aanwezig zullen zijn is een vraagteken. De Amerikaanse skifederatie heeft de inschrijving nog niet ingetrokken. De Europese kampioenschappen hardrijden op de schaats in Sarajevo zullen, volgens de internationale schaatsunie normaal doorgang vinden. De ISU zag op de eerste oorlogsdag geen gevaar voor de veiligheid van de deelnemende mannen en vrouwen.

Jan Timman is vandaag naar Sarajevo vertrokken, waar hij op 23 januari de tweekamp in het kandidatentoernooi tegen Robert Hubner speelt. De Duitse pacifist arriveerde gisteren al in Joegoslavie.

De Duitse voetbalclubs Bayer Leverkusen en Hansa Rostock hebben hun trainingskamp in Florida afgezegd. De clubbestuurders wilden liever geen vliegreizen maken wegens mogelijke aanslagen op luchthavens en vliegtuigen. Dynamo Dresden wil niet meer deelnemen aan het toernooi om de Kings Cup in Bangkok.

In de Verenigde Staten werd de bewaking van de sportaccommodaties versterkt. De basketballiga reageerde onmiddellijk door de competitie tot nader order stil te leggen. De helft van het aantal toeschouwers bij de basketbalwedstrijd Annapolis-Richmond ging na twee periodes naar huis televisie kijken toen bekend werd dat het Amerikaanse leger in actie was gekomen.

In Sofia pleitten de Bulgaar Assen Pavlov, de voorzitter van het organisatiecomite, en de Tsjech Josef Bedic, vice-voorzitter van de ISU, voor afgelasting van de EK kunstrijden, die tussen 22 en 26 januari op de kalender stond.

De Rally Monte Carlo (24-31 januari) kan mogelijk niet doorgaan, omdat Frankrijk onvoldoende politie kan inzetten, omdat zij openbare gebouwen en vliegvelden moeten bewaken. Ook een mogelijke brandstofrantsoenering kan tot afgelasting van de autorally leiden.

Het Internationaal Olympisch Comite wil de gebeurtenissen nog enige tijd afwachten alvorens een standpunt in te nemen.

Bij het open Australisch tenniskampioenschap werd veel over de oorlog gesproken. Het tennispubliek had zich uitgerust met radio's. Boris Becker zei: “Door de oorlog is niets meer zoals het was.”