Italie is enige Westerse land in vuurlinie Iraakse marine

ROME, 18 jan. - Italie is waarschijnlijk het enige Westerse land waar mensen in de vuurlinie liggen van Iraakse marineschepen. In de militaire haven van La Spezia, in het noordoosten van het land, liggen twee korvetten met kanonnen die volgens de fabrikant de snelst vurende ter wereld zijn.

De schepen zijn een symbool voor de wapenverkopen van Westerse landen aan Irak. In 1980 sloot Fincantieri, onderdeel van de staatsholding IRI, een contract van drie biljoen lire (nu 4, 5 miljard gulden) voor de bouw van vier fregatten en zeven korvetten. Door vertraging in de betalingen en het internationale embargo dat in 1984, tijdens de Golfoorlog, tegen Iran en Irak werd ingesteld, werden de eerste twee van deze schepen pas vorig voorjaar opgeleverd. Na een opleiding voor de bemanning zouden ze een paar maanden later naar Irak vertrekken. Maar toen Irak Koeweit had bezet vertrokken de Italiaanse fregatten Libeccio en Audace vanuit La Spezia naar de Golf en werden de twee korvetten, de Mussa Ben Nussair en de Tarik Ben Ziad, aan de ketting gelegd. De groep van ongeveer 120 Irakezen in La Spezia (militairen, technici en ambtenaren en hun gezinnen) wordt sindsdien streng bewaakt.

De prefect van La Spezia, Mario Della Corte, heeft bezworen dat de schepen geen enkel gevaar opleveren. Maar niet iedereen is daar gerust op. Had Saddam niet opgeroepen tot een oorlog op alle fronten als Irak zou worden aangevallen?

De politie heeft de Irakezen dringend aangeraden aan boord van de twee korvetten te blijven. Maar een groep van zeker dertig van hen heeft dat geweigerd en wil bij het gezin blijven. De politie overweegt nu de aanbeveling om aan boord te blijven om te zetten in een order.