Groningen zoekt nieuwe bestemming paviljoens

GRONINGEN, 18 jan. - Dit weekend worden in Groningen twee van de vijf zogeheten videopaviljoens weggehaald die gebouwd zijn voor de manifestatie van videoclips 'What a Wonderful World!'. De gemeente zoekt er nog een bestemming voor. Het voortbestaan van de overige drie is inmiddels verzekerd. Het idee dat tot tweemaal toe is geopperd, om een of meer ervan te verplaatsen en te gebruiken als ontmoetingspunt voor prostituees en klanten, heeft de gemeente verworpen.

Het paviljoen van Coop Himmelblau, dat aan de oever van het Verbindingskanaal staat, wordt gedemonteerd omdat hier per 1 maart de bouw begint van het nieuwe Groninger Museum. Het museum wil het paviljoen daarna speciaal voor video gebruiken. Het paviljoen van Eisenman, dat nu nog op het plantsoen ertegenover staat, moest op last van de rechter deze maand worden weggehaald. Buurtbewoners hadden bezwaar gemaakt omdat hun uitzicht werd bedorven. “Jammer is alleen”, zegt senior stedebouwkundige adviseur van de gemeente Maarten Schmidt, “dat nu op die plaats bouwketen van twee verdiepingen hoog komen te staan.” De Rijksuniversiteit van Groningen heeft belangstelling getoond voor het paviljoen van Eisenman, dat voorlopig wordt opgeslagen, maar volgens Schmidt zijn de kosten nog een probleem.

Het paviljoen van Zaha Hadid dat bij de A-kerk staat is 'geadopteerd' door een groep Groningse architecten. Zij willen het een nieuwe plaats geven in het negentiende-eeuwse Noorderplantsoen, maar de gemeente vindt dat het in een stedelijke omgeving hoort. Schmidt zou het graag geplaatst zien aan de voet van de Martinitoren op de Grote Markt, die opnieuw wordt ingericht. De 'bushalte' van Rem Koolhaas blijft staan; het doorzichtige glazen paviljoen van Bernard Tschumi wordt mogelijk een gemeentelijk informatiecentrum.