Geallieerde vliegtuigen blijven Irak bombarderen

RIAD- WASHINGTON- NICOSIA, 18 jan. - Honderden vliegtuigen van de geallieerde strijdmacht in het Golfgebied hebben vandaag weer aanvallen uitgevoerd op Iraakse doelen op Iraaks en Koeweits grondgebied. In totaal zijn zeven geallieerde vliegtuigen verloren sinds de aanvallen in de nacht van woensdag op donderdag begonnen. Irak heeft beloofd dat de oorlog lang zal duren.

Voor het eerst deden vandaag ook Italiaanse vliegtuigen mee, acht Tornado's, waarvan er een niet van zijn missie terugkeerde op zijn basis in de Verenigde Arabische Emiraten. Voorts zijn drie Amerikaanse toestellen verloren gegaan, een F15E, een FA-18 en een A6E. Ten slotte worden twee Britse Tornado's vermist en een Koeweitse Skyhawk. Irak heeft gemeld dat 65 geallieerde vliegtuigen zijn neergehaald, maar de Iraakse gegevens worden door de tegenpartij genegeerd.

De afgelopen nacht zijn voor het eerst 25 Amerikaanse bommenwerpers, waaronder ten minste een F-111, en drie tankvliegtuigen opgestegen van de op bijna 600 kilometer van de Iraakse grens gelegen Turkse NAVO-basis Incirlik bij Adana, die de eerste nacht van de oorlogsoperaties nog niet was gebruikt. Het Turkse parlement gaf gisteren zijn toestemming voor gebruik van deze bases voor Amerikaanse operaties tegen Irak.

Franse vliegtuigen, 12 Jaguars, namen vandaag weer deel aan bombardementen op doelen in Koeweit, in dit geval een munitiedepot. Parijs wil nadrukkelijk alleen vliegtuigen inzetten voor acties in Koeweit.

Bij de operaties van vandaag vormen met name de mobiele Scud-raketten in het westen van Irak, waarvandaan in de vroege uren van de ochtend raketten op Israel werden afgeschoten, het doelwit. De VS willen voorkomen dat Irak opnieuw gebruik kan maken van zijn mobiele lanceerinrichtingen, die overigens moeilijk te raken zijn.

Pag. 3: .

Maar ook werden andere doelen in Irak en Koeweit opnieuw gebombardeerd, waarbij B 52 bommenwerpers afkomstig van de Amerikaanse basis op Diego Garcia volgens een hoge functionaris van het Pentagon een belangrijke rol speelden. Voorts zouden pamfletten zijn afgeworpen boven Iraakse troepenconcentraties die de Iraakse militairen oproepen te deserteren.

Over de schade in Irak en Koeweit is door de VS nauwelijks iets bekendgemaakt. Maar Amerikaanse militaire zegslieden in Saoedi-Arabie gaven toe dat de eerste aanvalsgolf is gehinderd door het slechte weer en intensief vijandelijk vuur. Daardoor moest een deel van de vliegtuigen onverrichterzake terugkeren. De van het slagschip Wisconsin afgevuurde Tomahawk-raketten zouden echter met succes zijn gebruikt. De Franse stafchef, generaal Maurice Schmitt, zei gisteren voorts dat de helft van de Iraakse luchtmacht is vernietigd.

Sovjet-minister van buitenlandse zaken Aleksandr Bessmertynch merkte gisteren in Moskou op dat het paleis van de Iraakse president Saddam Hussein volledig is verwoest. De minister voegde eraan toe dat de geallieerde vliegtuigen althans in de eerste aanvalsgolf geen woonwijken in de Iraakse hoofdstad hadden geraakt. De Sovjet-ambassadeur is een van de weinige buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigers die nog in Bagdad zijn achtergebleven.

Irak zelf maakte daarentegen melding van zware aanvallen op woonwijken. Maar het aantal slachtoffers dat het noemde was dan wel opmerkelijk laag: 23. Er zouden 66 gewonden zijn gevallen. (Reuter, AFP, AP, UPI)