Gasmaskers voor olie-werknemers; Nederlander in Tanaqib vertrouwt verloop oorlog niet

ROTTERDAM, 18 jan. - “Eigenlijk is het te makkelijk gegaan. Het lijkt wel of Saddam zich als een lam naar de slachtbank laat voeren.” De Nederlander ir. J. L. T. Groneman werkt bij een olieverwerkende installatie van Saoedi-Aramco in het kustplaatsje Tanaqib, vlakbij de grens met Koeweit. Groneman vertrouwt het verloop van de vijandelijkheden niet. “Ik denk dat er nog een addertje onder het gras zit”, zegt hij.

De 1.300 personeelsleden van de olie-installaties van Saoedi-Aramco werden gisterochtend vroeg telefonisch vanuit de Verenigde Staten gewaarschuwd dat de oorlog begonnen was. De mededeling veroorzaakte volgens Groneman wel “enige spanning” bij het bedrijf, maar er werd geen alarm geslagen. “Bij drie andere vestigingen van Saoedi-Aramco gebeurde dat wel. Daar ging iedereen de speciale gasvrije kamers in.”

Tanaqib ligt zestig kilometer ten zuiden van het plaatsje Khafji, waar gisteren met een Iraakse raket een olie-opslagtank in brand werd geschoten. Tot gistermiddag was in Tanaqib weinig van de oorlog te merken. “De enige informatie die ons daarover bereikt komt van de Amerikaanse tv-zender CNN. De Saoedische overheid laat nauwelijks iets los”, aldus Groneman.

Bij de installaties in Tanaqib zijn wel uitgebreide voorzorgsmaatregelen getroffen. Al sinds twee jaar heeft het Saoedische leger er luchtdoelraketten en radar bij geplaatst. Het bedrijf is omgeven door hekwerk, wordt beveiligd met camera's en beschermd door eenheden van het Saoedische leger. Sinds het begin van de oorlog zijn alle wegen naar de fabriek geblokkeerd en geldt op het terrein een 'volledige black-out': geen verlichting. Burgers worden niet meer tot het complex toegelaten.

Binnen zijn ramen en deuren afgeplakt tegen een mogelijke gasaanval. Net als de driehonderd andere Nederlanders in de noordoostelijke provincie beschikt Groneman over een gaspak dat is geschonken door de Nederlandse regering.

De produktie van de installatie is met 75 procent verminderd, zodat er minder druk staat op de leidingen en er in geval van een aanval minder olie vrijkomt. “Wanneer we zouden worden aangevallen moet iedereen binnen blijven met gasmaskers op, totdat de lucht weer schoon is. Vervolgens gaan we evacueren, waarschijnlijk met de boten die we hier hebben”, aldus Groneman.

In het dorpje bij de installaties van Tanaqib wonen alleen vrijgezellen. Vrouw en kinderen van Groneman zijn vertrokken naar Nederland. “Mijn vrouw is maandag vertrokken met de laatste KLM-vlucht. Ik vind het wel een prettiger gevoel op dit moment niet mijn gezin in de buurt te hebben”, zegt Groneman.