Extra Navo-schepen naar Middellandse Zee

BRUSSEL, 18 jan. - De NAVO heeft besloten twee vlooteenheden naar de Middellandse Zee te sturen ter vervanging van schepen die nu zijn ingezet in de Golf. Het gaat om een voorzorgsmaatregel die genomen wordt uit solidariteit met de landen die rechtstreeks bij de Golfoorlog zijn betrokken.

Het Defence Planning Committee (DPC) van de NAVO stuurt een marinestrijdmacht die gewoonlijk in het westen van de Middellandse Zee opereert naar het oostelijke deel. Het gaat om acht schepen, vijf fregatten en drie torpedobootjagers, die varen onder Amerikaanse, Britse, Duitse, Italiaanse, Spaanse, Portugese en Turkse vlag. In totaal hebben de schepen 2.000 man aan boord. De schepen moeten toezicht houden op het scheepvaartverkeer dat door het Suezkanaal op weg gaat naar de Golf. Bij de andere eenheid die naar de Middellandse Zee wordt gestuurd gaat het om mijnenjagers van de Belgische, Duitse en Nederlandse marine die gewoonlijk opereren in het Kanaal. De schepen gaan naar het centrale deel van de Middellandse Zee, dat volgens het DPC van “vitaal belang” is voor de scheepvaart.

De twaalf landen van de EG hebben zich gisteren op de eerste dag van de oorlog in de Golf opnieuw uitgesproken voor een internationale vredesconferentie over het Midden-Oosten op een “geschikt tijdstip” en mits degelijk voorbereid. In een verklaring die gisteren na een korte bijeenkomst in Parijs werd uitgegeven kondigden de ministers van buitenlandse zaken van de EG-landen aan dat ze daartoe een nieuwe benadering ten aanzien van het Midden-Oosten zullen ontwikkelen.

De Twaalf schoven op een korte bijeenkomst in de Franse hoofdstad de irritatie en meningsverschillen over de Golfpolitiek terzijde. Vooral aan Britse en Nederlandse zijde bestonden grote bezwaren tegen het opereren van Frankrijk aan de vooravond van het conflict. Londen was bovendien geirriteerd omdat de Franse president Mitterrand vorige week woensdag de Britse premier Major, die zijn eerste bezoek aan het Elysee bracht, in het ongewisse hield over het laatste Franse vredesinitiatief dat kort daarna in de Veiligheidsraad werd gepresenteerd.