Europese aandelen lager na Iraakse aanval op Israel

ROTTERDAM, 18 JAN. De aandelenbeurs van Tokio stoorde zich nauwelijks aan de nachtelijke Iraakse raketaanval op Israel en steeg verder. De stemming op de Europese beurzen verloor evenwel het optimisme dat gisteren nog overheerste. Bezinning trad in de plaats van lichte euforie en de meeste koersen openden lager.

AMSTERDAM Op het Damrak leek het vanochtend alsof de Iraakse raketten ook daar waren ingeslagen. Bij het begin van de handel waren de koersen flink lager dan de slotkoersen van gisteren. De CBS-stemmingsindex vertoonde meteen al een teruggang van 0, 7 punten, oftewel met 0, 9 procent.

Na de voor vele beleggers met vreugde begroette stijging van de dag ervoor, kwam deze ontwikkeling enigszins als een domper. Later in de morgen trad nog wel enig herstel in, maar tot tegen het middaguur lag de CBS-stemmingsindex met 78, 5 nog duidelijk onder de 79 waarop de markt gisteren sloot.

De internationals moesten terug, waarbij Akzo met een verlies van negentig cent op 75 gulden de relatief grootste klap kreeg. Unilever leverde 0, 60 cent in op 146, 70 gulden en KLM zeven dubbeltjes tot 20, 70. De aandelen Koninklijke Olie bleef een achteruitgang vooralsnog gespaard nu de olieprijzen wat zijn aangetrokken. Olies noteerden onveranderd 127, 90 gulden.

Elders viel Buhrmann-Tetteroide op die 1, 30 gulden moest inslikken op 47 gulden. DSM verloor 0, 90 op 92 gulden en Hoogovens werd zeven dubbeltjes minder waard op 41, 80.

Zoals eerder deze week was de havenhoek op Beursplein 5 weer in beweging. Nedlloyd mocht een dubbeltje bijschrijven tot 38, 90 gulden, nu het beleg door de Noor Hagen voortduurt. VOC en Internatio-Muller leverde een halve gulden in op respectievelijk 40, 50 gulden en 72 gulden.

Verder wist NMB-Postbank 0, 10 cent te stijgen naar 42, 10 gulden maar ging collega ABN-Amro met hetzelfde bedrag terug naar 31, 40. KNP moest door de tegengevallen winst over 1990 zes dubbeltjes afgeven op 36, 40 gulden.

NEW YORK Gistermiddag begon de handel op de beursvloer van Wall Street met een minuut stilte voor de Amerikaanse soldaten. Daarna ontwikkelde zich een zeer levendige vraag naar aandelen en de koersen vlogen omhoog. De tot voor kort getoonde terughoudendheid maakte plaats voor optimisme dat vooral werd ingegeven door het tot dusver bevredigende verloop van de oorlog. De noteringen bleven gedurende de gehele beursdag een opgaande lijn vertonen. Het Dow-Jones gemiddelde voor industrie-aandelen sloot aan het einde van de beursdag 114, 60 punten hoger op 2.623, 51. Dit is de grootste stijging op een dag sinds oktober 1987. De beursomzet was met 318, 9 miljoen verhandelde aandelen omvangrijker dan in de weken ervoor.

TOKIO De Japanse hoofdbeurs liet ook vandaag een opgewekt beeld zien. Waren de koersen gisteren al fors gestegen, vandaag werd daar nog een schepje bovenop gedaan, niettegenstaande de Irakese raketaanval op Israel die de optimistische stemming temperde. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 361, 49 punten hoger (plus 1, 54 procent) op 23.808, 30. Ondanks de grotere beursomzetten tijdens de afgelopen twee dagen wachten institutionele beleggers af hoe de oorlog zich verder ontwikkelt alvorens de opgehoopte liquiditeiten aan te spreken.

De meest gevraagde aandelen waren vandaag te vinden bij banken, telecommunicatie, verzekeringsmaatschappijen, warenhuizen, farmacie en elektrotechniek. Daarentegen werden automobielaandelen en energieleveranciers aangeboden.

LONDEN Het enthousiasme dat gisteren nog hoogtij vierde, was vanochtend op de Londense aandelenbeurs danig bekoeld na het nieuws over de Iraakse raketaanval op Israel. De aandelen openden over vrijwel de hele linie lager dan het slot van donderdag.

De FT-100-indice die bij de opening al 4, 7 punten lager was, stond na ruim een uur handel op 2.091, 5 en kwam daarmee ruim 13 punten onder het slotniveau van gisteren. Een van de weinige stijgers was de luchtvaartmaatschappij British Airways, die door de fors lagere brandstofprijs met andere ogen wordt bezien.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen begonnen de nieuwe beursdag op een 1, 3 procent lagere noteringen dan gisteren. De Dax-30-index was halverwege de morgen tot onder de 1.400 teruggevallen.

PARIJS Ook de Franse aandelenkoersen moesten vanochtend een stapje terug doen. Bij opening van de handel waren de koersen gemiddeld 0, 6 procent lager. Het CAC-40-gemiddelde van de Parijse beurs was na ruim een uur 10 punten lager op 1.550.

BRUSSEL Met het weekeinde in zicht waren de Belgische aandelenkoersen vanochtend al bij opening lager wegens sterk verminderd kooplust van de kant van beleggers. Ook handelaren stelden zich weer terughoudend op en aanbod overheerste. Petrofina was vanochtend 1 procent lager op 9.850 frank maar warenhuis Delhaize trok aan naar 5.870 frank.