Egon Schiele

“Rudi Fuchs bezocht in Londen een tentoonstelling van Egon Schiele's werk.” Dat mag in de krant, moeten ze bij NRC Handelsblad gedacht hebben en zo geschiedde, het kwam in de krant.

En omdat Egon Schiele een kunstenaar is, werd ook nog eens tot plaatsing op het voorblad van het Cultureel Supplement van 4 januari besloten.

Een hele bladzij vol over een tentoonstelling. Nu, dat zal wel een belangwekkende expositie zijn, die Fuchs daar in Londen mooi even gezien heeft. En zo begin je te lezen en blijf je nog wel even lezen. Maar onderaan die hele pagina kom je tot de conclusie dat Rudi Fuchs helemaal geen tentoonstelling in Londen heeft bezocht. Misschien was hij wel niet eens in Londen, wie zal het zeggen.

Over de tentoonstelling, de selectie van werken, de presentatie, eventuele nadruk op thema's in het werk, de catalogus en andere elementen die bepalend zijn voor het belang van welke tentoonstelling dan ook, is op die hele voorpagina geen letter te lezen. Is dit nu een bespreking door een museumman die zich bij andere gelegenheden laat voorstaan op belangwekkende presentaties? Een man ook die toch in zijn werk het belang van een tentoonstelling op andere gronden zal moeten vaststellen dan alleen op grond van een kunsthistorische - en zeker interessante - verhandeling over de ontwikkeling van een kunstenaar.

Nee, voor deze bespreking had Rudi Fuchs niet naar Londen hoeven gaan en kon ik bijvoorbeeld gewoon naar de openbare leeszaal. Een aanvulling voor wie toch nieuwsgierig is geworden naar de tentoonstelling van werk van Egon Schiele en zijn tijdgenoten, deze loopt nog tot 17 februari.

    • Matthi Forrer