EG ziet af van oproep tot besparing olieverbruik

BRUSSEL, 18 jan. - De Europese Commissie ziet voorlopig af van plannen om de EG-lidstaten te vragen hun olieverbruik terug te dringen.

De EG-commissaris voor energiezaken, Antonio Cardoso e Cunha, drong begin deze week aan op maatregelen van de Gemeenschap voor energiebesparing, maar de ambtelijke 'Oliebevoorradingsgroep' die gisteren in Brussel bijeenkwam acht dit niet nodig nu het Internationaal Energie Agentschap al maatregelen heeft afgekondigd. Extra inspanningen zijn niet nodig, vindt de groep, omdat er geen aanwijzingen zijn dat een olietekort dreigt. Het IEA-noodplan beoogt een besparing van het olieverbruik in de Westerse industrielanden en Japan met zeven procent, ofwel 614.000 vaten per dag, en de verkoop van twee miljoen vaten per dag uit de strategische voorraden. De meeste lidstaten zijn begonnen met de uitvoering. In Nederland zal de oproep aan automobilisten om minder en minder hard te rijden binnenkort van start gaan.