Dienstenbond wil werkweek van vier dagen bij banken

UTRECHT, 18 JAN. De Dienstenbond FNV wil bij de komende onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst in het bankbedrijf (115.000 werknemers) afspraken maken over invoering van een vierdaagse werkweek op termijn (over een jaar of vier).

Als er met de bankwerkgevers geen zaken over de vierdaagse en andere werkgelegenheidsverlangens kunnen worden gedaan, komt de bond met een looneis van maximaal zes procent. Als er op het punt van de werkgelegenheid wel goede afspraken te maken zijn, wil de FNV-bond zich beperken tot de prijs (circa 2, 8 procent).

Bestuurder H. Noten sluit niet uit dat de dienstenbond op het punt van de vierdaagse een roepende blijft in de woestijn. Niet alleen willen de bankwerkgevers er niets van weten. Ook de andere vakbonden in het bankwezen komen straks niet met de vierdaagse op de proppen. De kans dat de FNV-bond het met de vierdaagse “trekt” in het bankbedrijf is dus klein, beaamt Noten.

Toch wil hij een “serieuze poging” wagen. Noten put moed uit de resultaten van een enquete onder bijna 10.000 werknemers in het bankbedrijf. Daaruit blijkt dat 71, 5 procent voor invoering van de vierdaagse is in de vorm van vier keer 8, 5 uur. Opmerkelijk is dat niet-leden (73, 3 procent) er positiever tegenover staan dan de eigen FNV-achterban (69, 3 procent). (ANP)