Demonstraties tegen Golf-oorlog

BERLIJN- TUNIS, 18 jan. - In verscheidene Duitse steden hebben gisteren en de afgelopen nacht naar schatting in totaal 100.000 mensen gedemonstreerd tegen de Golf-oorlog en de Amerikaanse betrokkenheid daarbij. In Kiel werden de ramen van een Amerikaans cultureel centrum ingegooid. Dienstweigeraars die in ziekenhuizen werken, hebben opgeroepen tot een staking uit protest tegen het plan om eventuele Amerikaanse oorlogsslachtoffers in Duitse ziekenhuizen op te nemen.

Het was de zesde opeenvolgende dag er in Duitsland werd betoogd voor vrede in het Golf-gebied. De meeste protesten gisteren waren geweldloos, maar op een aantal plaatsen kwam het tot ongeregeldheden. “Ik ben kwaad op de demonstranten. Ze protesteren tegen iets wat we ook hebben gedaan voor hen. Bovendien, als we hen jaren geleden niet hadden geholpen, hadden ze nu niet in vrijheid kunnen leven”, aldus de Amerikaanse sergeant Renata Booker, in een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog.

Een organisatie van 41 Duitse vredesgroepen heeft voor morgen een blokkade van de Amerikaanse luchtmachtbasis Rein-Main aangekondigd, waarvandaan troepen en wapens naar de Golf worden gestuurd.

In verscheidene Amerikaanse steden is gisteren opnieuw betoogd tegen de oorlog, maar de demonstraties waren beperkt van omvang. In New York raakten zeven vredesactvisten gewond toen een woedende Amerikaan op hen inreed bij Brooklyn Bridge. De man werd door de politie aangehouden.

In de Tunesische stad Sfax gingen honderden mensen de straat om tegen de oorlog te demonstreren. “Mitterrand moordenaar” riepen de betogers bij het Franse consulaat. Elders in Tunesie was het betrekkelijk rustig. In het land waren eerder felle pro-Iraakse betogingen gehouden.

In Jemen, dat als een van de weinige landen Irak steunt, gingen tienduizenden mensen de straat op voor een mars langs de ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Egypte en Syrie. Ze droegen spandoeken mee met leuzen voor Irak en tegen de VS. Veiligheidstroepen hielden de betogers bij de ambassades tegen.

“Dood aan Israel, dood aan de VS”, riepen meer dan 2.000 Iraanse gelovigen in de hoofdstad Teheran vandaag na het vrijdagsgebed. President Rafsanjani noemde de geallieerden gisteren “arrogante mogendheden, geleid door de hegemonistische en agressieve VS”, zonder zich overigens in positieve zin over de vroegere vijand Irak uit te spreken. Het Iraanse persbureau IRNA meldt dat honderden Irakezen na de bombardementen van de internationale troepenmacht naar Iran zijn gevlucht. Iran heeft gezegd geen van beide partijen toe te staan gebruik te maken van zijn grondgebied voor militaire doeleinden. (AP, Reuter)