Commandant Nederlandse schepen wil meer informatie

DEN HAAG, 18 jan. - De commandant van de drie Nederlandse marineschepen in de Golf, P. Kok, wil meer informatie hebben van zijn commandanten in Nederland. Hij acht de informatie die hij van de Wereldomroep en de BBC ontvangt op zijn commandoschip de Jacob van Heemskerck onvoldoende en niet geheel betrouwbaar.

Kok werd door de Amerikaanse opperbevelhebber in de Golf, generaal Schwarzkopf, wel goed geinformeerd over de Iraakse aanval op Israel. De commandant noemde dat van groot belang omdat als Irak chemische wapens zou hebben ingezet aan boord van de drie Nederlandse schepen beschermingsmaatregelen genomen hadden moeten worden. Nu was dat niet nodig, aldus Kok tegen de ANP-verslaggever aan boord van het schip.

De klacht van commandant Kok wordt op het ministerie van defensie met verwondering ontvangen. In een officiele reactie zegt een woordvoerder: “De uitspraken van commandant Kok van de Nederlandse eenheid in de Golf moeten worden gezien in het licht van zijn verantwoordelijkheden voor de veiligheid van de drie schepen en de bemanning. De Koninklijke Marine verstrekt alle beschikbare informatie zo snel mogelijk maar kan niet voorkomen dat de media door hun aanwezigheid ter plekke informatie soms eerder hebben dan de schepen.”

De ongeveer 50 man medische en marinepersoneel die woensdag tijdens een tussenstop in Cairo gestrand waren door het uitbreken van de oorlog, konden vrijdag aan het begin van de middag doorreizen naar Dubay. Dit heeft het ministerie van defensie meegedeeld. Het toestel vertrok samen met een Orion van de marine met aan boord allerlei apparatuur. De groep van vijftig medici strandde gisteren in de Egyptische hoofdstad Kairo. Hun toestel kreeg van de regering van Saoedi-Arabie geen toestemming langs het oorlogsgbied te vliegen. De vliegroute loopt gedeeltelijk over Saoedi-Arabie, alternatieve routes zijn gevaarlijker of kosten te veel tijd. Maar volgens de militaire attache in Dubai, die de besprekingen coordineert, overste S. Bunt, werd nog steeds driftig gezocht naar een goede route.

Volgens hem treft de marine geen enkel verwijt voor het oponthoud: “We zouden maandag met de KLM vliegen. Dan waren we dus ruim op tijd geweest. Toen we geen zekerheid kregen dat deze vlucht ook werkelijk doorging hebben we voor een andere aanpak gekozen. Dat lijkt me volstrekt logisch.” De marineleiding is slecht te spreken over de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, temeer omdat de vlucht van maandag later gewoon bleek door te gaan.

Niet bekend

De beide Nederlandse Patriot-eenheden zijn sinds vanmiddag operationeel in Zuidoost-Turkije. De Luchtmachtvoorlichtingsdienst wil om veiligheidsredenen niet aangeven waar de eenheden precies geplaatst zijn. De dienst wijst er op dat de eenheden mobiel zijn en dus gemakkelijk kunnen worden verplaatst.