Bush is woedend over raketaanval op Israel

WASHINGTON, 18 jan. - De Amerikaanse president Bush heeft vannacht zijn woede geuit over de Iraakse raketaanval op Israel. Het Pentagon maakte bekend dat er extra bommenwerpers zouden worden uitgezonden om op zoek te gaan naar de in Irak overgebleven Scud-raketten die Israel bedreigen.

Voor velen kwam de aanval als een verrassing omdat minister van defensie Cheney gistermorgen bekend had gemaakt dat de Iraakse raketten die Israel bedreigden, waren gebombardeerd.

Cheney waarschuwde gisteren overigens al voor te optimistische verwachtingen over een snel einde aan de strijd. Bush zei dat hij niet elke nieuwe wending van de oorlog wilde bespreken. “Ik ga geen commentaar leveren op de ups en downs - en er zullen enkele downs zijn”, aldus Bush. Na de aanval met Scuds op Israel is het gisteren nog zo opgetogen Washington weer met de neus op de realiteit van de oorlog gedrukt.

Toen de eerste berichten over een raketaanval binnensijpelden, belde minister van buitenlandse zaken Baker met de ambassadeurs van Saoedi-Arabie, Syrie, Egypte en Israel. Even was het niet zeker of er ook Scud-raketten met chemische koppen in Israel terecht waren gekomen. Later bleek het om conventionele koppen te gaan. Het Pentagon wist ook uit eigen bronnen dat er meer raketten waren gelanceerd dan de tussen de zeven en negen die op doelen in Israel waren aangekomen. Een onbekend aantal Scuds kwam in zee terecht.

Tijdens een gesprek met president Bush vorig jaar in Washington had de Israelische premier Shamir afgesproken dat hij geen preventieve aanval zou doen op de Scud-raketten van Irak. De Israelische ambassadeur in Washington liet gisteren weten dat deze terughoudendheid niet langer was op te brengen. Het Pentagon wilde in ieder geval extra bombardementsvluchten op Irak en Koeweit uitvoeren om Israel van een eigenmachtige wraakactie af te houden.

Bush zei gisteren dat zijn strijdmacht niet zou ophouden met de bombardementen tot Irak uit Koeweit zou vertrekken. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet Irak gisteren weten dat “de pauze voor vrede voorbij is. De gesprekken zijn voorbij”.