Britse premier: aanval op Israel is onvergeeflijk

LONDEN, 18 jan. - De aanval van Irak op Israel is door de Britse premier John Major veroordeeld als “niet uitgelokt en onvergeeflijk”. De Britse regering is betrokken bij Amerikaans-Israelisch overleg over een mogelijk antwoord op de aanval.

Het zogeheten oorlogskabinet van de premier en direct betrokken ministers zou vanmorgen bijeenkomen. Verwacht wordt dat het zal aandringen op verdere zelfbeheersing van Israelische zijde. In een televisietoespraak had de Britse premier gisteravond al gewaarschuwd voor sommige “sterk overdreven” uitspraken, als zou de oorlog tegen Irak binnen een dag of wat gewonnen kunnen worden.

Major bracht hulde aan de Britse troepen en hun families thuis en herhaalde dat de geallieerden uiteindelijk succes zouden hebben bij het verdrijven van Iraks troepen uit Koeweit. Eerder op de dag had luchtmachtmaarschalk Sir David Craig op een persconferentie op het ministerie van defensie zijn grote tevredenheid uitgesproken over de coordinatie van de militaire acties in de Golf.

De leiding van de aanvallen door de luchtmacht ligt bij de Amerikanen, maar Amerikaanse, Britse, Saoedische en Koeweitse manschappen beten het spits van de aanval af. Minister van defensie Tom King bevestigde dat Franse gevechtsvliegtuigen pas in tweede instantie aan de actie boven Koeweit hadden deelgenomen.

In het Britse Lagerhuis schaarden bijna alle 650 volksvertegenwoordigers zich gisteren achter een steunbetuiging aan de Britse troepen in het gebied. Eerdere opponenten van het “uit ongeduld” aangaan van het gewapende conflict, zoals oud-premier Edward Heath (Conservatieven) en ex-minister van defensie Denis Healey (Labour), betoonden nu hun solidariteit. Premier Major herhaalde de argumenten die ook in Washington waren aangevoerd en betoogde dat de militaire krachtsinspanning gericht is op het vermijden van burgerdoelen op Iraaks grondgebied.

Een enkele vertegenwoordiger van de ultra-linkse minderheid in Labour (57 van hen vielen de regering dinsdag bij de stemming af) verweet de regering oorlogszuchtigheid. Tony Benn, die vanaf de inval in Koeweit campagne heeft gevoerd tegen de militaire optie, beklaagde zich over de oorlogszuchtige toon van sommige commentaren in de media “ die zich niet verdragen met wat u net hebt gezegd over het zo min mogelijk veroorzaken van slachtoffers aan beide zijden”.

In een aantal grote steden in Engeland en Schotland is gisteravond gedemonstreerd tegen de oorlog in de Golf. In Londen trokken 3.000 demonstranten, volgens de politie aanhangers van radicale groeperingen, van de Amerikaanse ambassade naar Downing Street. De demonstranten schreeuwden leuzen als 'Moordenaars' en 'VS en Groot-Brittannie uit de Golf'.

De Nationale Bloedtransfusiedienst heeft de bevolking opgeroepen bloed te geven als voorbereiding op de komst van oorlogsslachtoffers, wanneer de aanval van grondtroepen eenmaal is begonnen. Het ministerie van defensie heeft telefonische hulplijnen opgezet voor families van militairen die in de oorlog gewond raken of gedood worden. De staatssecretaris van defensie, Archie Hamilton, heeft gisteren bevestigd dat Groot-Brittannie tot nu toe 900 miljoen pond (circa 3 miljard gulden) aan de operaties in de Golf heeft uitgegeven. De oorlog kost de Britse belastingbetaler 3, 6 miljoen pond per dag.

    • Hieke Jippes